IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 11°
България
16:50 | 19 март 2021
Обновен: 00:36 | 20 април 2024

Ексклузивно пред Bulgaria ON AIR: Говори управителят на мнимата печатница за фалшиви пари

Машината им не била способна да произвежда подобни материали

По материала работи: Слав Велев
Ексклузивно пред Bulgaria ON AIR: Говори управителят на мнимата печатница за фалшиви пари

Кадър: Bulgaria ON AIR

Освободиха печатарите, задържани за изработване на милиони фалшиви банкноти в двора на столичен университет. Причината е, че намерените парични средства са били за развлекателна дейност, а не платежно средство.

Само пред Bulgaria ON AIR управителят на печатницата разкри, че машината в разбитото помещение не може да изработва подобни материали. 

Претърсванията в печатницата на висшето транспортно училище са направени във вторник от разследващи полицаи в присъствието на главния печатар на дружество ВТУ "Каблешков“ ЕООД – Вяра Богданова. Тя и управителят проф. Петър Колев са категорични, че от помещението не е иззето нито едно доказателство, че в него е извършвана незаконна дейност.

"Нито са намерени парични средства, нито са от тази проверка - не е в нашия университет. Нямаме този стил на работа. Кадрите, които не са от вторник от 10:30, не зная кога са правени. След това се разгръщат някакви плаки, които въобще не са на нашата машина. След панорамната снимка на нашата печатница не са от нашата машина и всъщност това е инсинуация. Никога не е късно човек да стане за резил", заяви Колев.

Управителят на дружеството потвърди тезата на защитата, че печатната машина в помещението не може да изработва парични знаци.

"Това, което са установили в машината, са черни мастилници. С тях не може да се печатат пари, нали? Това е "Трабант" – 86-та година, който е упрекнат, че се движи с 200 км/ч по магистрала "Тракия“ – възможно ли е? Да твърдиш, че това са при, когато всъщност те нямат атрибутите на знаци – може ли един специалист да твърди подобно нещо?! Няма номера, няма много неща, които да определят, че това е паричен знак. Тoва е някаква картинка", каза той.

Според печатарите, намерените материали са използвани за реквизит. Управата на дружеството обаче няма договор за подобна изработка.

"Аз подписвам някои договори с контрагенти, с които извършваме печатни услуги, но такъв аз не съм подписвал и тя не е подписвала", добави Колев.

Собственик на дружество ВТУ "Каблешков“ ЕООД е висшето транспортно училище. Негов бивш ректор е настоящият управител на фирмата – проф. Колев. Той е наел и арестувания служител на печатницата.

"Той има трудов договор към въпросното юридическо лице, което ползва под наем халето", заяви говорителят на Софийската градска прокуратура Антоанета Панчева.

На въпроса служителите на печатницата и на дружеството служители ли са на университета, което е и твърдението на прокуратурата, тя отговори:

"Не, не. По никакъв начин. Прокуратурата много неща казва, но не са верни."

Въпреки че помещението и фирмата са собственост на учебното заведение, като самостоятелно юридическо лице дружеството заплаща наем на висшето училище.

"Едноличен собственик на капитала на ВТУ "Каблешков“ ЕООД е Висшето училище. Но оттам нататък то си е отделно юридическо лице", заяви гл.юрист-консулт на ВТУ "Тодор Каблешков“ Жана Иванова.

Печатната машина, за която се смята, че е произвеждала банкнотите, също е собственост на университета. Нито ръководството му, нито управителят на дружеството  са били разпитвани от прокуратурата. А служителят, задържан при акцията, няма да бъде освободен от работа, докато не се установи има ли вина, категоричен е проф. Колев.

Вижте повече в репортажа на Христиана Стефанова.

 

Коментари

Новини Варна