IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 16°
България
09:10 | 22 март 2021
Обновен: 07:25 | 26 април 2024

КС трябва да поясни: Що е това "пол" заради транссексуалните българи

Искането е заради висящо тълкувателно дело при върховните съдии

По материала работи: Слав Велев
КС трябва да поясни: Що е това "пол" заради транссексуалните българи

Лоазан Панов/Снимка: Lex.bg

Гражданската колегия на Върховния касационен съд поиска от Конституционния съд да даде обяснение на понятието "пол", включително  дали то има самостоятелно психологическо или социално изражение, различно от биологичното, съобщава Лекс.  Със същото искане, в което има още поредица въпроси, върховните съдии поставят и проблема дали има предимство определението за право на личен живот, както е определено то в Хартата на основните права в ЕС и Европейската конвенция за правата на човека, пред това обяснение.

Повод ВКС да се обърне към КС е тълкувателното ѝ дело (№2/2020 г.), в което трябва да се даде отговор на въпроса дали е допустима юридическа промяна на пола при транссексуалност. След като е обсъдила въпроса, Гражданската колегия е решила, че трябва да поиска от КС тълкуване на осем разпоредби от основния закон и да отговори дали понятието „пол“, възприето от българската Конституция, съответства на Конвенцията за защита на правата на човека и на Хартата на основните права на Европейския съюз.

Искането ВКС започва с преразказ на противоречията в собствената му практика по отношение на това дали човек може юридически да си смени пола и при какви условия. 

Тепърва ще стане ясно дали КС ще допусне искането за тълкуване на Конституцията. За докладчик по делото е определен Красимир Влахов. Преди да стане конституционен съдия той ръководеше именно Гражданската колегия на ВКС, която сега отправя питането до КС.

Питането на ВКС предизвика гневно обръщение от страна на лидера на ВМРО Красимир Каракачанов към председателя на Върховния касационен съд Лозан Панов и колегите му, подписали искането до Конституционния съд, отправено чрез профила му във фейсбук.

В него Каракачанов казва, че го прави в качеството му на вицепремиер и министър на отбраната и заявява, че е ненужно ВКС да пита конституционните съдии. Вицепремиерът разяснява своята теза за светостта на майката и за християнската религия. И пише: „Не разбирам хората, които са си позволили да искат тълкуване на тези ценности, защитени и в Конституцията на България. Защо? Кому е нужно? Чии интереси защитават хората в подопечния Ви съд, г-н Панов?“.

Каракачанов вижда в искането до КС провокация и опит за разклащане на моралните, духовни и законодателни устои на обществото и държавата.

 

Коментари

Новини Варна