IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 13°
България
11:00 | 22 март 2021
Обновен: 22:45 | 17 април 2024

Висока лавинна опасност над Банско

Издирват с кучета сноубордист в местността "Картала"

По материала работи: Слав Велев
Висока лавинна опасност над Банско

Повишена е лавинната опасност в района над Банско на 4-та степен, предупреждават от Avalanche Bulgaria.

На 2200 метра надморска височина новият сняг от последните 24 часа е 27 сантиметра. Общо за цикъла на бурята, която продължава, е 35 сантиметра.

В последните 12 часа се наблюдава затопляне, както и валежи от суграшица с големи размери. В новия снеговалеж се наблюдава отчетливи снежни дъски, които са силно чувствителни и е много вероятно, да се отцепят от човешко нароварване. В допълнение на това в следствие на силния вятър през нощта от Юг са се образували и дъски от навя сняг на различни изложения.

Всички "газекс"-и в бъндеришки улеи бяха гръмнати и произведоха лавини с размер 3, които стигнаха почти до реката. В гората продължава да има висока опасност от лавини и има доста зарадени участъци, казаха от Avalanche Bulgaria тази сутрин. 

Вчера следобед около 17 ч. е подаден сигнал през тел. 112 за изчезнал сноубордист. В ефира на Bulgaria ON AIR директорът на Планинската спасителна служба - Емил Нешев, даде подробности за мъжа и акцията по издирването му.


"В момента екипите се събират в местността "Картала" и чакаме да пуснат лифта за да се качим горе", обясни Нешев.

Акцията вчера е продължила до полунощ.

"Претърсени са всички горски части, където може да е един сноубордист, продължаваме в същата зона. Днес се наблюдава и паднала лавина в улея, където също има вероятност да е попаднал", заяви директорът на спасителната служба.

"В акцията са включени и 2 спасителни кучета и RECCO детектор, тъй като той няма уреди, които да ни помогнат да разберем къде е", допълни още Нешев.

Телефонът на сноубордиста е засечен от клетка в района.

"Дава свободно, но не вдига. Знаем само, че не е излязъл от ски зоната на "Картала", някъде в района е", посочи Нешев.

Според планинските спасители, мъжът не е бил подготвен.

"Според нас екипировката не отговаря, дори няма и каска, доколкото разбираме", каза още директорът на ПСС.

 

Коментари

Новини Варна