IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 18°
България
09:45 | 25 март 2021
Обновен: 11:48 | 28 март 2024

Преброяване ще има – от септември до октомври. Онлайн, с код от НСИ

Взети са всички мерки за защита на личните данни, които хората ще попълнят в системата

По материала работи: Ставри Таргов
Преброяване ще има – от септември до октомври. Онлайн, с код от НСИ

По повод предстоящото преброяване от НСИ препоръчват българските граждани да се преброят електронно. При предишното преброяване през 2011 година 42% са използвали този метод, поясниха за „Телеграф“ от НСИ.

Преброяване 2021 ще се състои в периода 7 септември - 3 октомври. Електронната система ще позволи на хората да отговорят на въпросите от анкетната карта бързо и удобно. Те могат да изберат подходящо за тях устройство без значение дали е компютър, мобилен телефон или таблет.

От НСИ уверяват, че са взети всички мерки за защита на личните и индивидуалните данни, които хората ще попълнят в системата. Системата допуска дори възможността човек да преброи онлайн и свои възрастни роднини от разстояние, съобщава "Монитор".

„Представете си четиричленно семейство, което живее в София. Съпругът се е наел да преброи членовете на своето домакинство, както и своите родители, които живеят във Видин. Това е напълно възможно.

За целта той ще направи една регистрация със свой мейл, с която може да преброи себе си, съпругата си и двете си деца.

След това би могъл да направи допълнителна регистрация, за която ще му трябват данните на родителите му и друг активен е-мейл, за да направи регистрация и да преброи и тяхното домакинство“, заявиха за „Телеграф“ от НСИ.

Всичко това ще му отнеме максимум 30-40 минути. Тук важна подробност е, че когато попълните електронната карта за домакинството, което броите, системата ще ви даде специален код. Трябва да го запазите и да го предадете на преброителя във Вашия район, когато започне втората фаза на преброяването, а именно тази с преброители.

Ако броите Ваши роднини, както в горния пример, мъжът ще трябва да продиктува кода от преброителната карта на родителите си във Видин и те ще предадат този код на техния преброител, посочват от НСИ.

Коментари

Новини Варна