IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 16°
България
15:00 | 27 март 2021
Обновен: 13:50 | 27 март 2024

Външно привика посланика на Северна Македония

Дипломатът ще се обяснява за певеца с двойно гражданство и спрян нашенец с книги

По материала работи: Слав Велев
Външно привика посланика на Северна Македония

Посланикът на Северна Македония ще бъде извикан в Министерството на външните работи, за да даде обяснения дали правителството на съседната ни страна е свързано с клеветническата кампания, водена срещу България от словенския “Международен институт за близкоизточни и балкански изследвания”.

Това става по разпореждане на вицепремиера и външен министър Екатерина Захариева, съобщават от МВнР.

Външното ни министерство изразява изключителното си безпокойство от публикациите, че бивши или настоящи съветници на премиера на Република Северна Македония участват в ръководството на въпросния институт. На сайта на правителството на Република Северна Македония е посочено, че словенската организация има договор с изпълнителната власт в Скопие от 2017 г. до 2020 г., срещу което е получавала 1000 евро месечно. 

От МВнР припомнят, че организацията “Международен институт за близкоизточни и балкански изследвания” публикува поредица от статии с явна цел да злепоставя и уронва престижа на страната ни, чрез невярна, изопачена и манипулативно представена информация.

Същевременно сме обезпокоени от продължаващите дискриминационни действия на властите на Република Северна Македония - днес на границата бе спрян българският гражданин Виктор Стоянов, който се е опитал да внесе български книги "Български народни песни на Братя Миладинови" в Република Северна Македония по договор за дарение с Българския културно-информационен център в Скопие, съобщават още от външното ни министерство.

Коментари

Новини Варна