IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 11°
България
16:15 | 3 април 2021
Обновен: 16:31 | 22 април 2024

Запалиха топ заведение в Стара Загора, изгоряха и три апартамента

Кафето било ползвано под наем от познат на криминалистите старозагорец

По материала работи: Слав Велев
Запалиха топ заведение в Стара Загора, изгоряха и три апартамента

Снимка: Христо Христов/Монитор

Най-вероятно умишлен палеж на кафене недалеко от центъра на Стара Загора стана причина тежко да пострадат три апартамента в жилищна кооперация на ъгъла на улиците „Митрополит Методи Кусев“ и „Боруйград“, предаде "Монитор".

Сигналът за пожара е бил подаден от охранителна фирма след сработване на сигналната техника в заведението „Виолет“, ползвано под наем от познат на криминалистите старозагорец.

Обаждането е било към 03,25 часа в събота, на място са пристигнали първоначално един, а в последствие още два екипа на противопожарната служба, които успели да изведат собствениците от задимененото стълбище. Наложило се е да бъде използвана стълба за измъкване на живеещото на последния, трети етаж младо семейство с малко дете.

Огънят е опустошил заведението и част от стаите на апартаментите на първия и втория етаж, за да пресекат огнения фронт на огнеборците се наложило да разбият част от покривната конструкция. Пожарът е унищожил охранителните видеокамери, но се запазил уредът, в който се съхраняват записите. Наемателят на кафенето, съденият преди няколко години за участие в група, свързана с имотни измами Ивайло К. отрече срещу него да е имало някакви заплахи. Образувано е досъдебно производство за умишлен палеж, предстоят допълнителни огледи за евентуалните причини, които само по чудо не са довели до трагичен финал на инцидента.

Опожарената кооперация е била санирана преди около 6 години, огънят обаче е стопил използвания стиропор и допълнително е усложнил обстановката. За разрастване на пожара е допринесъл и бор в непосредствена близост до южната фасада, който е пламнал като факла и огнените езици са стигнали до покрива, разказаха свидетели на случилото. Собственици на унищожените жилища коментират, че от няколко години водели „битка“ с общинската администрация, която без тяхното писмено съгласие е издала разрешение за работата на кафенето.Имотът, който някога е бил ползван като квартално магазинче е собственост на един от най-големите местни бизнесмени, който също се появи на мястото, но отказа разговор с журналистите.

Два от изгорелите апартаменти са застраховани, но ремонтът им ще отнеме поне месец време, до тогава пострадалите семейства ще трябва да излязат на свободен наем, освен ако от община Стара Загора не им предоставят за временно ползване свои жилища от резервния фонд.

Коментари

Новини Варна