IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна
България
11:30 | 8 април 2021
Обновен: 17:15 | 19 април 2024

Борисов няма да е депутат. Съвестта му е чиста, не му трябва имунитет (ВИДЕО)

Ако има проблем, решаваме го. Да проявят малко скромност, от 31 района имаме спечелени 24, заяви премиерът от Рилския манастир

По материала работи: Слав Велев
Борисов няма да е депутат. Съвестта му е чиста, не му трябва имунитет (ВИДЕО)

Лидерът на ГЕРБ и премиер Бойко Борисов няма да е депутат в следващото 45-то Народно събрание. Той се отказва от мястото си, въпреки че е избран от два района - 25. МИР в София и Пловдив.

"Днес подадох заявление до ЦИК и се отказах от мястото си като народен представител и в двата многомандатни района, от които бях избран, въпреки че спечелих лидерските двубои. Като министър-председател не съм имал имунитет и сега не ми е нужен. ГЕРБ спечели изборите в 24 от 31 района, а опонентите ни в по 3, 2 и 1. Изборите се провеждат, за да се направи правителство и да има стабилно управление, за да може това, което политиците говорят, да го изпълняват. Нека да се уважаваме - зад всеки един политик стоят гласовете на много хора. Призивът ми е да не се обиждат избирателите – всички сме български граждани", написа Борисов във Фейсбук. Борисов направи това, след като посети Рилския манастир.

Премиерът Бойко Борисов отново бе на обиколка из страната, този път в Рилския манастир. Заедно с него бе шефът на БТА Кирил Вълчев, както и финансовият министър Кирил Ананиев и зам.-регионалният министър Николай Нанков. Само преди ден кабинетът отпусна на Светата обител 240 000 лева.

Борисов се възползва да напомни, че предишната среща между ЕС и Турция е била във Варна. Преди премиерът и Адрианополският епископ Евлогий да седнат на миндерите, той се пошегува: "Като в Турция вчера – на диванчето". Повод за коментара пък е вчерашната ситуация, когато протоколът на турския президент Реджеп Ердоган не предостави стол на шефката на ЕК  Урсула фон дер Лайен редом с него и шефа на ЕС, а я настани на дивана до тях.

"Важно е да се знае, че преди тези срещи се провеждаха в България. Иронизират ме, че сам си карам джипката, пък Туск, Ердоган и Мишел Барние аз ги возих из България да видят как е и какво става. Имаше една игра "Намерете разликата", но разликите са съществени", коментира премиерът.

Иначе Борисов коментира, че сега са укрепили пътя към манастира. Напомним, че са отпуснали допълнителни пари заради загубата от продажба на свещи и да не губят персонал, след като пътят бил затворен докато се оправял ската. "Това ни е силата. Ако има проблем , го решаваме", каза Борисов. Даде пример с БТА, на които са дали също допълнителни пари, като целта е да е безплатна за всички медии.

Премиерът попита как се движи проектът за пречиствателната станция и канализацията. От обителта му докладваха, че в момента проектът се движи и се променя. Борисов на свой ред обясни, че имат още малко време и каквото му предложат от Рилската обител, е готов да го направят. Даде да се разбере, че са помагали и на други манастири - даде пример "Св. Пантелеймнон", който станал "разкошен". Даде пример и за манастирите в Пернишко и Кюстендилско, които се ремонтирали с пари от държавата. Поясни, че е забранил да казва точната бройка на стотиците манастири, храмове и църкви, който са ремонтирали или изградили на ново. По думите му това ще остане във времето.

"От 31 избирателни райони, моята партия печели 24, ДПС - 3, Слави - в 1, "Да,България" са в 2, а БСП в един", каза той и добави: "Следващата партия след нас има 3 райони, а ние имаме 24. Считаме ли, че сме победени, слизаме и не трябва да сме доволни от това, което сме направили .Както ние проявяваме винаги скромност и толерантност, и те да проявяват. С един район или два, да имаш претенции, че си взел 31...Ние с 24 си мълчим".

Накрая изтъкна, че е дошъл да се извини за 3-те месеца, през които пътят до манастира е бил затворен и да възстановят загубите на обителта. В рамките на мандата правителството е отпуснало на Рилския манастир над 3, 052 млн.лева 

По-късно премиерът написа във Фейсбук, че през последните 7 година са ремонтирали стотици храмове, като за целта са осигурили близо 50 млн. лв. За издръжка на свещенослужителите и служителите на БПЦ пък са помогнали с 54,5 млн. лв. "Единствено ние не затворихме храмовете си по време на пандемията, защото без вяра нямаше как да се справим", напомни той и добави: "Винаги сме подкрепяли всички вероизповедания в България и ще продължим да го правим, макар и по време на кампанията да чухме от нашите опоненти как това не било правилно. Вероятно това е една от причините при 31 многомандатни избирателни района в България - ГЕРБ да печели изборите в 24 от тях".

В друг пост пък съобщи, че вярващите отново могат да посещават Рилския манастир след като движението по пътя вече е възстановено.Допълва, че са извършени са нужните укрепителни и обезопасителни работи на скалния масив, за да може да се осигури безопасното преминаване по временния път. Напомня, че продължава изграждането на защитното съоръжение. Предвидено е да се направи тунел с напречни колони, който ще поема евентуални нови срутени скални маси, така че да не се нарушава пътят.

Коментари

Новини Варна