IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 13°
България
08:30 | 11 април 2021
Обновен: 00:50 | 17 април 2024

На 11 април празнуват зъболекарите

Днес е Световният ден за борба с болестта на Паркинсон и с шизофренията

По материала работи: Слав Велев
На 11 април празнуват зъболекарите

11 април е изпълнен с много символика.

Днес Българската православна църква почита паметта на Св. Антипа, който е покровител на зъболекарите. Именно затова на днешния ден, своя професионален празник отбелязват стоматолозите у нас. Свещеномъченик Антипа бил епископ на Пергамската църква от края на първи век. Той мъдро и достойно бранел Христовата вяра от набезите на езичниците от тогавашната римска власт. Светецът покровителства професията на зъболекарите, които успяват да се борят за правата на съсловието и пациентите, стремейки се да предложат по-качествена, достъпна и модерна дентална медицина.

Днес отбелязваме и Международния ден на бившите политзатворници и концлагеристи. Обявен по инициатива на Международната федерация на борците от съпротивата, политзатворниците и пострадалите от фашизма. На този ден през 1945 г. затворниците с бунт освобождават концентрационния лагер Бухенвалд.

11 април е още Световен ден за борба с болестта на Паркинсон. Обявен през 1997 г. от Световната здравна организация (СЗО). На 11 април е годишнината от рождението на английския лекар Джеймс Паркинсон (1755 – 1824), който описва първи това заболяване през 1817 г. Отбелязва се от 1998 г.

Също от 1998 година в България се отбелязва и Световния ден за борба с шизофренията – едно от най-сериозните и широкоразпространени психични заболявания с много разновидности, от което страдат милиони хора по света. По последни данни, у нас, диагностицираните с това заболяване са над 70 хиляди. Изследванията на Световната здравна организация показват, че процентът, на хората с шизофрения е един същ във всички култури и всички страни.При половината от пациентите тя протича сравнително благоприятно и при адекватно лечение и правилно отношение те могат да водят нормален живот. Около 25 на сто от пациентите са с тежка форма на шизофрения, която води до инвалидност. У нас са достъпни всички медикаменти, които се прилагат за лечението на заболяването по света. Но проблемът не е в медикаментите, а в отношението към болните. Когато се чувстват отхвърлени, нямат работа, нито семейство, това влошава състоянието им. Тъй като при шизофренията има периоди на пристъпи и периоди на ремисия, ако се отчете заболеваемостта в продължение на целия живот, делът на засегнатите от заболяването е около 1 процент от населението на планетата.

Коментари

Новини Варна