IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна
България
17:00 | 11 април 2021
Обновен: 21:38 | 5 декември 2022

Вода в изобилие. МОСВ премахна ограниченията за водоподаване към всички градове

За първи път от месеци язовирите били пълни

По материала работи: Слав Велев
Вода в изобилие. МОСВ премахна ограниченията за водоподаване към всички градове

За първи път от месеци язовирите в страната са толкова пълни, че Министерството на околната среда е премахнало ограниченията за април и е удовлетворило заявките за водоподаване за всички градове.

Общо язовирите за питейно-битово водоснабдяване към 26 март са пълни на 79,2% от общия им обем, показва графикът на екоминистерството за април. Това е с 5% повече спрямо месец по-рано. Тъй като обемите се повишават, а в момента е и период с очаквани по-големи притоци, на голяма част от язовирите дори са поставени определени обеми, които да не се надвишават, пише "24 часа".

Сред тях е и софийският "Бели Искър", който е с най-малък процент на запълване - 35,8 на сто. Изключение правят "Калин" и "Карагьол", които се използват само за резерва.

"Бели Искър" пък умишлено се поддържа по-празен, в случай че по-големият "Искър" прелее. Така че от наличните в момента 4,89 млн. кубика в "Бели Искър" за пиене за софиянци са разрешени 4,6 млн. кубика. "Искър" е сравнително пълен - 75,3%. От него за водоснабдяване на София са отделени 12 млн. кубика.

Положителна е тенденцията и при язовир "Тича", който в последните месеци остана единственият проблемен в страната. През март той остана пълен под 50%, но за месец е успял да излезе от черния списък и вече наличният полезен обем е 54 на сто. По тази причини заявките за питейно-битово водоснабдяване и за напояване са удовлетворени, като на Шумен и Велики Преслав се дават 2,42 млн. кубика, а на Търговище - 0,75.

ВиК-Търговище, е поискала още 0,02 млн. куб. метра и от язовир “Ястребино”. Те се използват за водоснабдяване на Антоново. Екоминистерството обаче е поискало да се извърши повторно пробонабиране от язовира, за да провери качеството на водата. След резултатите от проверката ще се определи минимален обем, до който водите ще са годни за пиене.

Иначе “Ястребино” остава с ниско ниво на запълване - 37%. Съгласно решение на министерството обаче по-голяма част от водата вече ще се използва за напояване.

Този път и Бургас и Варна могат да се радват на достатъчно вода, тъй като обемът на "Камчия" вече е почти изцяло запълнен - към края на март е 91,4%, докато месец по-рано беше 82,8%. През април Варна е получила 3,2 млн. кубика за пиене, а Бургас - 4,3, колкото са били поискани.

Наличният полезен обем в яз. "Ясна поляна", който също дава вода за Южното Черноморие, също се е увеличил доста - с почти 10% за месец и достига 85 на сто от общия. Така през април регионът получава още 1,1 млн. кубика.

Нивото на язовир "Студена" почти не се е променило за последния месец и остава около 80% от общия обем. Министерството е удовлетворило заявката на ВиК Перник за 1,7 млн. кубика, както и на “Топлофикация Перник” от 0,08 млн. За "Стомана индъстри" са отделени 0,12 млн. кубика.

Освен за пиене в пълен размер са удовлетворени заявките и за производство на ток.

Изключение прави единствено яз. "Ал. Стамболийски". Разрешените за "Искър" водни обеми за електропроизводство дори надвишават заявените два пъти - от 25 на 50 млн. кубика, предвид значителните снежни запаси и очакван приток.

От началото на 2021 г. до 4 април заради валежите, които напълниха язовирите, електроенергията от вода отбеляза бум. 1,69 млн. мегаватчаса ток са произвели вецовете от 1 януари до 4 април, при 694 346 мегаватчаса през същия период на 2020 г. Това е с почти 145% повече, показва справка на Електроенергийния системен оператор за енергийния баланс на държавата.

Общо произведената електроенергия се е увеличила с 4,66 на сто, а при потреблението има намаление с 0,12%.
 

 

Коментари

Новини Варна