IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 20°
България
09:00 | 15 април 2021
Обновен: 08:50 | 29 март 2024

Новите депутати се заклеха. Правителството на Борисов подаде оставка (НА ЖИВО)

На 19 април започват консултациите за съставянето на нов кабинет

По материала работи: Слав Велев
Новите депутати се заклеха. Правителството на Борисов подаде оставка (НА ЖИВО)

С тържествено заседание бе открито новоизбраното 45-ото Народно събрание. То се провежда в старата сграда на парламента с надписа "Съединението прави силата".

"Нека народът да види, че народните представителите 45-ото Народно събрание са с добро настроение и чувство за хумор. Дами и господа, неумолимият ход на времето ми даде привилегията да открия първото заседание и дано съм добра орисница", каза в началото му най-възрастният избран депутат Мика Зайкова от "Има такъв народ". 

Тя се обърна към присъстващите в залата, припомняйки, че вече 1300 г. българите се борят за родината си - земя като една човешка длан.

"Много от нашите предци са умирали с усмивка за свободата на тази страна. Уверена съм, че и много съвременници биха преминали през перипетии за това. Нашият народ винаги е намирал правилния път към Възкресението. Нашият народ много пъти ни е казвал къде грешим. На 4 април хората ни изпратиха с мисията за промяна в НС", подчерта тя.

Зайкова подчерта, че българите искат да не са най-бедни, най-нещастни и да не живеят най-малко.

"Страната, която е била на пето място по качество на образованието, сега е на далечното 88-мо. България е дала много нежни и войнствени поети, певци и артисти, които са записани със златни букви, учени, не мога да изброя всички. Независимо, че имаме различни виждания, общата ни цел е достойното място на държавата в европейското семейство. Нашите предци са ни дали и формула за постигане на целта - изписана на фасадата на тази сграда. Интересите на народа са над всичко. На добър час!", подчерта още Зайкова.

На 19 април ще започнат консултациите при президента за съставяне на ново правителство, обяви държавният глава Румен Радев в речта си по време на първото заседание на 45-ото Народно събрание.

"Още в понеделник ще проведа консултации с парламентарните групи за съставяне на правителство. Постигането на управляващо мнозинство, колкото и да е необходимо, не следва да бъде математически сбор от гласове, защото безпринципна коалиция може само да задълбочи кризата”, заяви Радев.

"Знаете максимата, че когато всички са управлението, народът е в опозиция. Нужни са ясни приоритети, ясна ценностна рамка, ясни граници на възможните компромиси и най-вече - ясна политическа отговорност, която не се крие зад фигурите на експерти", категоричен бе държавният глава.

На основание член 111, ал. 2 от Конституцията на Република България министър-председателят Бойко Борисов подаде пред новоизбраното 45-о Народно събрание оставка на ръководения от него Министерски съвет, съобщи правителствената пресслужба.

Писмото на премиера Борисов, с което подава оставката на кабинета, беше депозирано днес до председателя на Народното събрание чрез деловодствата на двете институции.

В съответствие с чл. 111, ал. 3 от Конституцията ръководеното от премиера Борисов правителство ще продължи да изпълнява функциите си до избирането на нов Министерски съвет и ще осъществи приемственост в управлението.

Коментари

Новини Варна