IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 17°
България
08:12 | 15 април 2021
Обновен: 00:53 | 17 април 2024

Новият трик на КАТ за глобите е незаконен

Катаджиите са измислили нов начин да събират неиздължени глоби

По материала работи: Слав Велев
Новият трик на КАТ за глобите е незаконен

Омбудсманът Диана Ковачева, по чието искане Конституционният съд задраска от 2 април правото на катаджиите да вземат книжки и да спират автомобила от движение заради неплатени глоби, предаде "Труд".

Недопустимо е след заплащане на конкретната глоба синият шофьорски талон да бъде задържан от КАТ заради стари глоби на водача. Това гласи становище на омбудсмана Диана Ковачева по повод публикация на “Труд”.

Както съобщихме в сряда, катаджиите са измислили нов трик да събират неиздължени глоби. Методът им включва съставяне на акт за нарушение на чл. 190, ал. 3 от Закона за движение по пътищата (ЗДвП), според който всяка глоба трябва да се плаща в едномесечен срок. Следва наказателно постановление с глоба от 20 лв., но освен тази сума, шофьорът трябва да плати и старите си задължения, за да му върнат талона.

Ковачева посочва чл. 157, ал. 6 от ЗДвП, съгласно който се отнема контролния талон. Той трябва да се връща на водача незабавно след доброволното заплащане на конкретната глоба, за която е отнет.

“Задържането на контролния талон извън хипотезата на чл. 157, ал. 6 от ЗДвП е без правно основание и гражданите могат да изискат връщането на талона по административен ред, а при отказ - и по съдебен ред. Допълнително биха могли да търсят и обезщетение по Закона за отговорността на държавата и общините за вреди при продължително задържане на талона без основание”, категорична е г-жа Ковачева.

 

Коментари

mar ( преди 3 години )
А кое е законо болкуци с една камара глоби за нарушения да продължават да карат безнаказано докато убият някого това ли трябва да стане ,ало журналистите ако някой от тези *** блъсне ваш близак пак ли статията ще е написана по този начин искаме ред ,а неискаме да спазваме законите как като идем в друга държава сме по ниски и от трвата
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
rate down comment 3 rate up comment 1
Новини Варна