IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
България
09:00 | 23 април 2021
Обновен: 23:22 | 22 април 2024

Мандати и мълчание. Ще има ли и какъв кабинет от "Има такъв народ"?

Засилен натиск отвън за ново правителство на досегашните управляващи

По материала работи: Слав Велев
Мандати и мълчание. Ще има ли и какъв кабинет от "Има такъв народ"?

Херо Мустафа: Видях се със Стоичков, не с политици 

ГЕРБ-СДС не получи подкрепа за предложения от тях кабинет с премиер Даниел Митов и от “Има такъв народ”, след като и хората на Слави Трифонов, както и “Демократична България” преди тях отказаха дори разговор, пише "24 часа".

Бойко Борисов обяви, че още днес ще върна мандата на президента Румен Радев. Решението ще се вземе формално след заседание на Изпълнителната комисия на партията в петък

Посланичката на САЩ е имала разговори с представители на “Има такъв народ”, ДБ и “Изправи се! Мутри вън!”, съобщи сайтът “Епицентър”. От посолството отрекоха за подобен разговор. “Посланикът не се е срещала с никакви политически партии, парламентаристи или политици. Нашето партньорство е изградено на здравата основа на взаимно уважение и доверие. Следващите стъпки при формиране на българското правителство ще се решат от избраните представители на българския народ и ние очакваме да работим с новото правителство”, коментираха обаче от американската мисия у нас пред “24 часа”. Вместо това Херо Мустафа се видяла с футболната легенда Христо Стоичков.

От коалицията на Мая Манолова и “отровното трио” също отрекоха за среща. Подкрепа за правителство на Митов изрази и ЕНП през социалната мрежа туитър. Съобщението, което подчертава, че ГЕРБ е проевропейска партия, се тълкува като сигнал към членуващата в ЕНП партия ДСБ, която пък е част от коалицията ДБ.

“Направихме сериозен открит опит да призовем партиите, с които да разговаряме за конкретни политики и възможност за съставяне на кабинет. Имаме и европейски задължения, които трябва да изпълним”, обясни Митов в парламента, след като стана ясно, че официалните срещи са отказани както от “Демократична България”, така и от хората на Слави Трифонов.

“Още преди конституирането на настоящия парламент “Има такъв народ” заяви, че по никакъв начин и по никакъв повод няма да участва в разговори с партиите, представляващи досегашното управление. За нас ГЕРБ е основен символ на статуквото и е изключено да обсъждаме каквото и да било правителство, предложено от представителите на тази партия”, отговори председателят на ПГ на ИТН Тошко Йорданов, цитирайки и официалното писмо, с което от партията са изпратили отказа си на ГЕРБ.

Вторият човек в “Има такъв народ” обаче отказа да отговори на въпроса дали партията им ще предложи правителство, след като при неуспех на ГЕРБ ще получи мандат от президента Румен Радев. Този отговор щял да бъде даден, когато получат мандата, обясни Йорданов. “И до момента нямаме никаква информация какво обсъждат другите партии за кабинет. Знаем само, че се водят задкулисни разговори Кой с кого ги води? Какви имена предлагат? Никой не знае. Задкулисието ги е завладяло всичките тях”, коментира още Митов. Единствената партия, чието предложение за правителство няма да бъде подкрепено от ГЕРБ, е БСП. За правителство на ДПС Митов отвърна, че това са “хипотези, които няма как да обсъжда в момента”

Коментари

Новини Варна