IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 13°
България
10:30 | 26 април 2021
Обновен: 18:36 | 29 април 2024

6-и клас се връщат в час със седмица по-рано. Кои се връщат на училище?

Класовете, които при редуването не попадат в графика за присъствено обучение, продължават да учат в електронна среда от разстояние

По материала работи: Ставри Таргов
6-и клас се връщат в час със седмица по-рано. Кои се връщат на училище?

6-класниците и 11-класниците ще се върнат седмица по-рано присъствено в училище - още от 10 май, а не както беше предвидено по план - чак от 17 май.

Това съобщи министърът на образованието Красимир Вълчев. Облекчението за училищата отчита подобрената ситуация с COVID-19 в страната и общото желанието повече деца да са реално в класните стаи, разясни министърът.

Шестокласниците са най-засегнати от локдауна и от ротацията на различните випуски заради противоепидемичните мерки. Класни ръководители пресметнаха, че от началото на учебната година те са имали едва 35 присъствени дни, а миналата година бяха онлайн през целия втори срок.

Тревогата на родителите и учителите е, че догодина в 7-и клас на същите деца им предстоят миниматурите. А и при балообразуването за кандидатстване в елитно училище ще влизат оценките от 5-и, 6-и и 7-и клас.

От понеделник, 26 април, за 2 седмици присъствено се връщат учениците от 5-и, 9-и и 12-и клас, каза още министър Красимир Вълчев.

Междувременно в училище ще продължат да учат учениците от началния етап и тези, които се обучават в слети паралелки и в паралелки, които са единствени в съответния клас на училището.

Класовете, които при редуването не попадат в графика за присъствено обучение, продължават да учат в електронна среда от разстояние.

От 17 май ще учат 5 класа. 12-и клас приключват учебната година присъствено в средата на май.

Смятаме, че на този етап това е разумното и оправданото, коментира министър Вълчев. Стойностите на заразените от педагогическия и непедагогическия персонал били благоприятни.

“Много по-малко са в сравнение с есента благодарение на това, че приоритетизирахме системата на образование във ваксинационния план - нещо, което малко държави са направили”, каза още Красимир Вълчев.

“Ние го премълчаваме, но България се справя сама и се справя много добре. Ние взехме навременни мерки, подготвихме цялата система, така че третата вълна почти не се усети в страната независимо от натиска върху лечебните заведения, независимо от натиска върху линейките.

Това е заслуга на цялото правителство, защото управлявахме кризата изключително професионално и вземахме решенията буквално на 12 часа”, каза здравният министър проф. Костадин Ангелов, цитиран от "24 часа".
 

Коментари

Новини Варна