IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 24°
България
09:06 | 27 април 2021
Обновен: 08:18 | 26 март 2024

Борисов от Банкя: Удължаваме пандемичната обстановка (ВИДЕО)

Премиерът в оставка объжда сезона с климатолог, бизнес, кметове и министри

По материала работи: Слав Велев
Борисов от Банкя: Удължаваме пандемичната обстановка (ВИДЕО)

От бранша поискаха агресивна реклама от държавата, че сме безопасна дестинация

НСОРБ настояват планът за възстановяване да се внесе в ЕК до 30 април

Премиерът: Променят изборните правила заради президента

Премиерът Бойко Борисов събра част от туристическия бранш, както и представители на кабинета за мерките за началото на летния сезон.

В тази връзка той поясни, че в сряда на МС ще внесат за гласуване удължаването на епидемичната обстановка. На свой ред вицепремиерът Марияна Николова заяви, че сме готови за летния сезон, предаде "Монитор".

Здравният министър Костадин Ангелов пък добави, че след като МС одобри удължаването на обстановката в сряда, той утре ще издаде и заповедта за 3-те начина на влизане у нас на чуждите туристи. Първият е чрез ваксина, стига да е призната от СЗО. Вторият начин е влизане с PCR или антигенен тест. Третият начин е чрез документ за преболедуване. Всички, които подали заявка за ваксини, ще бъдат имунизирани от май. Вече били готови списъците за областите Варна и Бургас.

На свой ред от бранша поясниха, че се радват, че има ясна визия и ясни правила за това как се влиза у нас и как нашенците, които ще пътуват, как ще се връщат. В тази връзка Георги Рачев поиска тотална реклама от страна на държавата, че сме безопасна дестинация.

Борисов пък призова българите да си представят как биха живели при тотална забрана, както в съседна Турция. И отново изтъкна либералните мерки у нас. Напомни колко хора са ваксинирани и в рамките на няколко седмици щели да се имунизират и хората в туристическия бранш. Като добър знак определи наградата от руското външно министерство на нашия министър. Заради усложнената обстановка в Украйна, можело да очакваме и повече туристи от този район. Поясни, че доходите на българите се увеличили и сега стотици хиляди искали да пътуват.

В тази връзка пък Рачев добави, че БГ туристът пътува не само в чужбина, но и из страната.

Борисов на свой ред заяви,че сега акцентирали върху летния сезон, но трябва да се работи и за селския, както и религиозния. Марияна Николова пък напомни, че вече са стартирали информационната кампания за лято 2021. Видеото вече било достъпно. Имали сме агресивна реклама. Именно заради реклама сме имали и добър зимен сезон.

Премиерът пък поясни, че в пандемията сме по-добри от съседите с локдаун, давайки да се разбере, че се справяме добре.

Бранимир Миланов от хотелиерската асоциация пък коментира, че бил възхитен от всичко, което чул. Било важно да има лесен достъп на туристите в страната. Изрази надежда за начало на добър сезон, въпреки че може би нямало да е така успешен. Премиерът пък вметна, че септември можело да се ходи на море.

Румен Драганов пък изтъкна, че работата с вицепремиера Марияна Николова и Костадин Ангелов започнала още през март, когато обявили, че сезонът ще започне от май. Първо трябвало да бъде увеличен срокът на действие на епидемичната обстановката, а след това заповедта с мерките за влизане на чуждите туристи. Всичко това щяло да стане в сряда. И затова са съгласни с Ангелов. Заповедта ще е по-обхватна, което по думите на Драганов означавало утрояване на туристите от Израел, както и от Великобритания. До края на годината у нас ще влязат до 9 млн. души. Ще продължат да се движат в по-малки проценти в сравнение с 2018 година, но това били добро послание към чуждите туристи. "И като мерки България имаше доста по-гъвкава политика от конкурентите. Гърците ни завиждаха. Нямаме нито едно гнездо на заболяване. Гърция при всички мерки - тестове, случаен подбор, имаше много по-големи проблеми", каза Драганов.

Борисов пък на свой ред поясни, че у нас ние имаме и нула мигранти. Първата му сводка сутрин от Ангелов е какво правили съседите. Само България не затворила църкви и манастири. Благодари и на Синода за спазването на мерките и именно затова на Великден щяло да бъде отворено. Поясни, че имаме над 120 000 ваксини на склад.

Драганов поясни, че първата десетдневка на месеца пътуванията ще са до 500 000. Поясни, че август ще има по 280 000 пътувания през уикенда. Поясни, че трябва да се довърши магистрала "Струма", защото това е важно за туризма. А туризма участвал в плана за възстановяване с поне милиард.

Премиерът поясни, че затварянията нанася щети на икономиката. "Понеже сме отговорни, иначе нямаше да се занимаваме. Имаме грижа за вас и за хората, за всички. Ние трябваше отдавна да сне изчегъртани. Тука трябваше да има един и да тропа по масата: Путин дай туристи, Ердоган дай туристи", каза той.

Борисов отново изтъкна, че утре в МС ще приемат плана за възстановяване и ще го изпратят., без обаче да уточни къде - в  НС или в ЕК. Добави, че са водили ежедневни преговори с комисията. Напомни, че опонентите им не само не предлагат свой план , но и щаб нямат. "Дават само един премиер, който да върне мандата, но няма министри и екипи, какво ще предлагат", каза Борисов.

Любен Дилов -син пък призова за следваща среща с транспортния министър за фирмите с малки бусчета. Поясни, че ако хотел има бусче и иска да вземете клиентите от летището до хотела си, трябва да се регистрирате като транспортна компания. Другата тема била компесаторните мерки за чартърите да важи и за автобусите - поне за предните седалки.

Премиерът в оставка поясни,че всичко това е заради нелегалните превози. Добави, че има мораториум и даде да се разбере, че тази идея би изисквала финансиране, което именно заради мораториума не може да се реализира.  "Някой услугва на президента", каза Борисов по адрес на промените в ИК.

На свой ред от една от асоциациите на туроператорите поясниха, че те не работят от 13 март 2020 и ще заработят едва сега.

В отговор обаче Борисов обясни, че са одобрени над 60 млн. лева за бранша.

Туроператорите пък обясниха, че са в момента са безтегловност, като е спряна мярката 60/40, както и част от другите мерки. "Нека новите управляващи да имат предвид, че държавата трябва да работи", казаха от там. Изтъкнаха, че са си загубили живия капитал - служителите си. Поясни, че нямаме агресивна реклама, въпреки че сме изгодна дестинация. Една бира в Халкидики била 10 евро, а у нас 10 лева. По думите им сега имаме шанс да излезем от кризата.

Кметът на Велико Търново Панов, който оглавява НСОРБ, приветства идеята ,че от 1 май започва да работи туризма. Тук е ролята на местната власт, която може да помогне с рекламата по своите канали, така че по Великден да има по-голяма заетост. Така още от днес ще направят стъпки всички общини да рекламират туризма ни какво за Великден, така и за Гергьовден. Изтъкна значението на пътя Русе - Велико Търново, както и довършването на магистрала "Хемус". От НСОРБ настояват да се спази срокът планът за възстановяване да бъде внесен в ЕК до 30 април, като поясни, че има възможност в него да се правят корекции до юни. Призова да продължи програмата за саниране. "Енергийната ефективност не е само стериопор и саниране", каза той. Поясни, че са правили проучване и 90 % от българите са доволни от програмата и отчитат намаляването на сметките и скока на цената на техните имоти. Целта е декември България да получи авансовата вноска от 13 %.

Борисов накрая заяви,че не случайно започнал с ЕК. За радост ЕК обичат България, каза той и напомни, че сме получили с 2 млрд. повече от ЕС за следващия финансов период. "Който мисли, че лесно, нека да пробват", каза той и напомни как са издействали над 200 млн. евро от ЕК за Северозапада. 

Въпреки че срещата с туристическия бранш бе за летния сезон,Борисов не пропусна да коментира и политическата обстановка. Повод пък този път се оказа видеото, пуснато от лидера на ИТН Слави Трифонов във Фейсбук, в което той пояснява, че не бягат от отговорност, но не могат да съставят кабинет. 

"Радвам се, че го видях Слави жив и здрав и с готовност да управлява с абсолютно мнозинство", каза премиерът и добави, че такава никога нямало да има. Затова даде да с разбере, че може би трябва да прави като системата в Гърция, където първата сила получава 50 депутати. Поясни, че при избори резултатите отново ще са сходни. "След като не ги иска ГЕРБ, ще трябва да се разбере със същите партии", каза той. При следващ парламент обаче според Борисов щели да влязат и патриотите.

"Или е много богата държава или разхищението е в пълен обем", каза Борисов по повод факта,че едни избори ще струват още средства. Поясни, че президентът Румен Радев се мотае с втория мандата и целта е само да се сменят изборните правила. "Това е ясно ангажимента, който са поели към него. Те нямат отговорност никаква", каза Борисов. Напомни, че предишните президентски избори Радев ги е спечелил със старите изборни правила. Напомни, че два пъти са ни спирали еврофондовете, а еврочиновниците много внимателно четат и слушат какво се случва у нас.  "Дай боже по-бързо да ни изчегъртат. Стана един месец и не можем да си тръгнем. В парламента ни слагат мораториум, а Радев ни казва да работим", каза той. Даде да се разбере, че ако бил на мястото на Радев щял да назначи служебно правителство.

 

Коментари

Новини Варна