IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 11°
България
08:15 | 2 май 2021
Обновен: 00:27 | 5 май 2024

Честито Възкресение Христово!

Екипът на ИА "Черно море" ви желае здраве и щастие

По материала работи: Слав Велев
Честито Възкресение Христово!

Отбелязваме един от най-светлите празници в годината. В християнската религия на Великден се чества Възкръсението на Исус Христос на третия ден, след като е разпнат на кръст и погребан.

Пасха Христова или още Великден е празник на празниците и тържество на тържествата.

Този ден Господ го е сътворил, за да се възрадваме и развеселим в него. Чрез своето славно възкресение Исус Христос е сразил Сатаната, това стопроцентово зло вече е в ада. По този начин се изпълнява и божието обещание към нашите прародители Адам и Ева. Когато били изгонени от рая Бог им обещал, че ще изпрати Месия, който ще смачка главата на змията, т.е. ще унищожи това зло, което е изкусило първите хора. Това е изпълнението на божието обещаниe.

В този ден, в празника на празниците, в църковното песнопение се пее „едни други, всички да се прегърнем и да си простим заради Възкресението.

Широко разпространена традиция в целия християнски свят на Великден е да се боядисват яйца. Според преданието тази традиция идва от това, че след възкресението Христово, Мария Магдалина подарила на император Тиберий червено яйце с поздрава Христос Воскресе. Червеното яйце в случая символизира зародиша на живота, а живот имаме в Христа. Сам той казва „аз съм пътят, истината и живота“. Червеният цвят пък символизира мъченичество – кръвта, която Христос е пролял заради нас, а също така и цветът на победата над злото.

На този ден се замесват козунаци или специален хляб „артос“. Този квасен хляб е в противовес на безквасния хляб при еврейската Пасха.

Седмицата след великия ден се казва Светла седмица, защото Възкресението на Христос донася просветление за всички.

Между Великден и Петдесетница хората продължават да се поздравяват с поздрава "Христос Воскресе".

Стотици  християни се събраха пред катедралния храм "Св. Успение Богородично" във Варна, за да посрещнат Възкресение Христово.  Благодатният огън пристигна в храма минути преди полунощ. Варненският и Великопреславски митрополит Йоан отслужи тържествена великденска литургия пред събралите се миряни, които чакаха да отнесат по домовете си частица от божествения пламък.

По време на службата, която тази година се извърши пред централния вход на светата обител, се спазваха всички противоепидемични мерки, хората спазваха дистанция, много носеха и маски.

Засилено беше полицейското присъствие в района. Полицията следеше са спазване на обществения ред.

Имен ден празнуват всички с имената Велико, Величко, Велика, Величка, Възкресия, Анастас, Анастасия и производните им. Честит празник на всички именици.

Екипът на ИА "Черно море" ви желае здраве и щастие

Коментари

Новини Варна