IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 11°
България
12:00 | 2 май 2021
Обновен: 11:57 | 28 март 2024

200 000 българи пътуват за празниците

35 000 чужденци ще почиват у нас за Великден

По материала работи: Слав Велев
200 000 българи пътуват за празниците

Поне 200 000 българи пътуват за празниците. В първите 10 дни на май ще достигнем половин милион пътувания в България, а за целия месец - 1 млн. вътрешни пътувания. Това означава много големи натоварвания и в първата 10-дневка, и в последната 10-дневка на май. Това съобщи в "Денят започва" с Георги Любенов по БНТ Румен Драганов - директор на Института за оценки и анализи в туризма към УниБИТ.

Ние очакваме около 35 хил. чужденци тези дни. Общо за месец май те ще надхвърлят 400 хиляди продължи с числата той. По думите му, икономическият смисъл на туризма е да се подобрява местната икономика и да се създават нови работни места.

В студиото на предаването гостува и проф. Георги Рачев - заместник-председател на Асоциацията на туристическите агенции и председател на Алианса на туристическата индустрия в България.

"Магистрала "Тракия" тези дни прилича на Цариградско шосе в 8:00 часа сутринта, когато е пълно с автомобили", пошегува се той.

Според него се очертават хубави празници, които ще дадат възможност и на българите с имоти в съседна Гърция, които дълго време нямаха възможност да ги ползват.

"Не трябва да се пречи на туризма като бизнес, защото той е изцяло частен, но няма държава в света, която да не седи с цялата си мощ зад собствения си туризъм и да му дава възможност да се развива. И да обърнем внимание на българите най-после - перфектни туристи са", отбеляза проф. Рачев.

"Много важно е държавата първо да се осъзнае, че е собственик. Същото се отнася и за общините, които са доста богати откъм публично-общинска собственост, и на тази бази да се гради националната реклама и всичко останало", добави Румен Драганов.

Коментари

Новини Варна