IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 18°
България
16:15 | 6 май 2021
Обновен: 18:02 | 25 април 2024

Не само населението у нас чезне: За 20 г. овцете в България намалели повече от 10 пъти

Усвояват се субсидии с животни само на хартия

По материала работи: Слав Велев
Не само населението у нас чезне: За 20 г. овцете в България намалели повече от 10 пъти

Оказва се не само населението на страната изчезва, изчезват и овцете у нас На днешния празник Гергьовден традицията повелява на трапезата да има агнешко месо. По данни на агростатистиката у нас в момента се отглеждат около 1,3 милиона овце, като броят им през последните години драстично е намалял, предаде БНР.

Експертите не са единодушни по въпроса, но според различни данни за последните 20 години броят на овцете у нас се е сринал от 11 милиона на един милион.

От началото на прехода броят на чифтокопитните животни със стопанско значение е намалял от 16,5 милиона на 2,7 милиона, което означава, че в България просто са „изчезнали“ 14 милиона животни.

Друг проблем, за който алармират браншовите организации, са "виртуалните животни". Според овцевъдната асоциация близо двеста хиляди у нас са овцете, които фигурират в системата на ветеринарните власти, но не и във фермите. Това е така, защото сред тях се усвояват субсидиите за пасища.

За поредна година животновъдите ще настояват за нормативни промени, които да гарантират по-справедливо разпределение на европейските субсидии.

 

Коментари

Новини Варна