IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна
България
05:50 | 21 май 2014
Обновен: 14:21 | 19 април 2024

Спасените в планината момчета: 4 дни вървяхме, хеликоптерите не ни виждаха

Спасените в планината момчета: 4 дни вървяхме, хеликоптерите не ни виждаха

По материала работи: Златина Добрева
Спасените в планината момчета: 4 дни вървяхме, хеликоптерите не ни виждаха

"Видяхме, че никой няма да ни намери и тръгнахме. Четири дни вървяхме, бяхме точно под връх Ботев, прекосихме хълмове, реки, катерихме се нагоре и слизахме надолу". Това разказа пред Dnes.bg 20-годишният Христо от Велико Търново, който беше спасен заедно с двамата свои приятели, след като прекараха 4 денонощия в Стара планина.
В събота Виктор, Веселин и Христо са тръгнали неподготвени за планински преход към хижа "Рай" и оттогава от тях нямаше и следа. Момчетата са открити от служител на ВЕЦ близо до казанлъшкото село Тъжа. Едното от тях е с инфекция на ръката заради падане от скала.
"Ориентирахме се по слънцето, което изгрява на изток, а на юг имаше населено място и така стигнахме до село Тъжа, чувахме хеликоптерите, но минаха с много висока скорост и не ни видяха", разказа още спасеният Христо.
В мащабната спасителна операция в третия ден се включиха хеликоптер на гранична полиция, 50 спасители, 20 военнослужещи от състава на Карловската бригада, както и над 15 полицаи. Родителите бяха щастливи от развръзката.
"Много сме радостни, че го намерихме", заяви бащата на едно от спасените момчета.
"Благодарна съм абсолютно на всички", сподели майката на друго момче.
Момчетата бяха откарани в казанлъшката болница, където са им направени обстойни прегледи. После са освободени за домашно лечение.
Тепърва ще се изчислява стойността на спасителната операция. Годишният бюджет на Планинската спасителна служба в Сопот е 1000 лева.

Коментари

Новини Варна