IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
България
13:52 | 13 май 2021
Обновен: 00:46 | 5 май 2024

Кабинетът “Янев” обсъжда парите и ваксините (ВИДЕО)

Държавата в тежко финансово състояние, но 50 лв. към пенсиите ще има

По материала работи: Слав Велев
Кабинетът “Янев” обсъжда парите и ваксините (ВИДЕО)

“Ще разгледаме няколко текущи въпроси-предстоящите заседания в Европа, разговор за социалните перспективи, плана за ваксинация.”. Това обяви премиерът Стефан Янев в началото на първото заседание на служебния кабинет.

Той изтъкна, че се работи на пълни обороти и всичко е под контрол.

Янев отрече информацията, че транспортния министър Георги Тодоров е с коронавирус.

"Ще направим разговор относно перспективите за социално подпомагане и наложените от пандемията социални мерки, както и плана за ваксинация. Надявам се, че ще имаме поне двама министри, които след заседанието ще ви представят това, което предвиждаме като реални мерки и стратегия. Работим на пълни обороти, всичко е под контрол. Очаквайте информация - честна и открита по всяко едно време", заяви служебният премиер ген. Стефан Янев.

Изключително тежко е финансовото състояние, но средствата - 50 лв. към пенсиите на всички български пенсионери, ще продължат поне до края на мандата на служебното правителство. Това каза служебният социален министър Гълъб Донев след първото заседание на правителството.

На заседанието е било обсъдено продължаване на социално-икономическите мерки в пандемията - т.нар 60/40, 80/20, мерките, свързани с децата и родителите в неплатен отпуск и др. В тази връзка Донев е разговарял с финансовия министър Асен Василев за състоянието на бюджета.

Съзнаваме, че положението, в което се намираме, е тежко, свързано с кризата, предизвикана от ковид вируса. Обществото очаква реакция от страна на служебното правителство, затова доколко и дали ще продължат социално-икономическите мерки, които са въведени с различни постановления на МС, каза Донев. Той допълни, че за съжаление някои от тях са обезпечени само до края на месец май, а други – до края на юни.

По думите му и българският бизнес е поставен в критично състояние от ограниченията за работа, които бяха  налагани заради пандемията.

Ако не заработи бизнесът, пари няма да има за нищо, ако заработи, пари ще има за всичко, заяви и финансовият министър Асен Василев.

Той уточни, че за мерките за бизнеса работят заедно с министрите на икономиката и на туризма.

За да видим по какъв начин като цяло към целия български бизнес да може да тръгне подкрепа за излизане от икономическата вече криза, да видим по какъв начин може да се помогне и на самонаетите лица, посочи Василев.

Как ще бъде подкрепена икономиката и какви са възможностите за това, ще е ясно до десетина дни.

По думите на Василев, мярката за българските пенсионери е насочена към хората, които са най-ударени от кризата.

 

Коментари

Новини Варна