IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 17°
България
09:00 | 14 май 2021
Обновен: 05:50 | 23 март 2024

На вота си в командировка или на курорт – без да гласуваш. Не може!

На първите от години избори насред отпускарския юли много хора са поставени пред дилемата до урните или до плажа

По материала работи: Слав Велев
На вота си в командировка или на курорт – без да гласуваш. Не може!

На първите от години избори насред отпускарския юли много хора са поставени пред дилемата до урните или до плажа да отидат на 11-и. Стотици семейства имат предварително запазени почивки. Ако планират пътуването им да е зад граница, при желание лесно могат да съчетаят курорта с изпълнение на гражданския си дълг, напомнят изборни експерти, пише "24часа".

Ако обаче става дума за почивка на родното Черноморие, има пречки пред упражняването на правото на глас на 11 юли. Причината е, че както е регламентирано от години, на изборите за народни представители по закон избирателите не могат да гласуват в населено място в страната, различно от постоянния или настоящия им адрес.

Ако обаче сте в чужбина точно за вота и там има разкрита секция, няма пречка да упражните правото си на глас. Това, което трябва да направите, е да попълните декларация, че не сте гласували на друго място. Тези декларации се получават направо в изборното помещение, което означава, че за вот в чужбина е нужно просто да проучите има ли секция и къде се намира, и разбира се, да отидете до нея. Българските избиратели, които ще почиват в страната на 11 юли, обаче трудно ще гласуват на място.

Единствената хипотеза е да имат постоянен или настоящ адрес в курорта, в който карат ваканцията си. Това е опция за семействата с ваканционен дом или за тези, които предварително са сигурни къде ще пребивават и държат да пуснат бюлетина. Условието е да заявят регистрация на този адрес постоянен или настоящ, поне 2 седмици по-рано от изборния ден, потвърди и новият председател на Централната избирателна комисия Камелия Нейкова пред Нова тв във вторник.

“Почивката не е основание да се гласува от друго населено място. Законодателят към този момент не е решил да има някакъв вид мобилност по отношение на това кой, къде и кога може да гласува”, обясни Нейкова. Иначе избирател, чийто постоянен и настоящ адрес са в различни населени места в страната, може да поиска да бъде вписан в избирателния списък по настоящ адрес. След като той бъде вписан, повече не може да му се издава удостоверение за гласуване на друго място. Датата, до която избирателите ще могат да подават заявление за гласуване по настоящ адрес, ще бъде определена с хронограмата за изборите на 11 юли, която ЦИК предстои да приеме. Според Изборния кодекс срокът за подаване на такова заявление е до 14 дни преди деня на вота, т.е. вероятно до 28 юни.

Заявлението се подава в общината по настоящ адрес. То може да се подаде и електронно, ако съответната община предоставя такава опция. Ако пък гласоподавател е попълнил заявление за гласуване в чужбина, но преди 11 юли се е прибрал в България, то няма пречка той да гласува в секцията по постоянния си адрес у нас. В този случай също се попълва декларация, че не сте гласували на друго място.

Коментари

Новини Варна