IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 22°
България
14:45 | 18 май 2021
Обновен: 11:49 | 14 април 2024

Национална телевизия скочи срещу Бойко Рашков

bTV обвини служебния вътрешен министър в намеса и посегателство срещу свободата на словото

По материала работи: Слав Велев
Национална телевизия скочи срещу Бойко Рашков

"Днес министърът на вътрешните работи Бойко Рашков използва ефира на националното радио БНР, за да коментира почтеността на водещите на „Тази сутрин“ Биляна Гавазова и Златимир Йочев, като направи внушение, че те са изпълнявали поръчка чрез интервюто си с него (на 17 май) и дори препоръча на собствениците на медията да ги отстранят като водещи", това пишат в позиция до медиите от bTV Media Group.

Дружетсвото счита за силно обезпокоително за медийната среда в България, че след повече от 30 години демокрация и свобода на словото в страната, длъжностни лица от всяко правителство продължават да си позволяват да атакуват публично журналисти от частни независими медии с безпочвени твърдения. Неуважението към авторитетни медии с високо доверие, като bTV и нейните журналисти, публично демонстрирано от представителите на всяка власт, считаме като основна причина за 112-ото място на България в класацията на Репортери без граници. 

"Отчитаме силната роля, която медиите играят за изграждането на истории и отправянето на послания на политическите фигури, партии и кандидати по време на активната предизборна кампания. Единствената роля на bTV обаче е да предоставя обективно и плуралистично отразяване на новините в интерес на своите зрители.

bTV се противопоставя на всяка форма на влияние или манипулация от трети страни. Намесата на представители на властта и други преки или косвени играчи в предизборната кампания няма да се толерира и ще се счита за дезинформация", пишат още в позицията си колегите от национаната телевизия.

Коментари

Новини Варна