IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 11°
България
16:10 | 21 май 2021
Обновен: 23:27 | 27 април 2024

НАП ще си търси почти 10 млрд. лева просрочени задължения

Първите 100 в списъка дължат над 2 млрд. лева

По материала работи: Слав Велев
НАП ще си търси почти 10 млрд. лева просрочени задължения

Националната агенция по приходите (НАП) трябва да събере общо 9,9 млрд. лева. 160 млн. лева е сумата, която дължи най-големият длъжник към хазната. Първите 100 в списъка с длъжниците към фиска дължат над 2 млрд. лева.

Това съобщи служебният финансов министър Асен Василев, който оповести отписванията за периода от 2017 година до 2020 година, предаде репортер на БГНЕС.

Част от дълговете са на работещи предприятия и те трябва да бъдат събрани, добави министърът и посочи, че ще бъде публикуван списък на длъжниците към фиска.

Василев очерта картина на измами и избягване на плащания. Дотук очертаната картина е силно притеснителна за мен. Това е на картина на системно несъбиране на данъчни постъпления, на премахнат данъчен контрол. Една картина, позволила да се натрупа огромни дефицити в системата – било чрез измами, било чрез избягване на плащане, каза той и добави: Ако държавата не си събере постъпленията няма как да има пари за пенсии, здравеопазване и образование, предаде БГНЕС.

Финансовият министър съобщи, че започва проект по електронно фактуриране. Ще се работи и за предприватизационен ДДС на фирмите – още при регистрацията на фирмата тя ще бъде профилирана и наблюдавана. Така няма да може да се създават фирми с цел източване на ДДС, посочи служебният министър.

Той съобщи и че ще има публичен контрол на получателите на пари по обществени поръчки.

Основна задача в следващите два месеца е да подобрим работата на приходните агенции, така че да има повече средства в бюджета и доколкото е възможно без законодателна власт да сменим практиките и процедурите, за да пресечем теча на 2 до 3 млрд. лева на година, съобщи Асен Василев. 

Коментари

Новини Варна