IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 14°
България
09:50 | 25 май 2021
Обновен: 20:49 | 22 април 2024

Криза ли? Харчим повече за развлечения и дрехи. Кътаме и спестявания!

Парите, с които хората подпомагат близки и познати, намаляват до 0,9%

По материала работи: Слав Велев
Криза ли? Харчим повече за развлечения и дрехи. Кътаме и спестявания!

Българите вече харчат повече за развлечения и дрехи, а по-малко за храна, сочат данни на НСИ. Въпреки кризата - хората пазят спестяванията си, а БНБ отчита нарастване на депозитите, предаде Bulgaria ON AIR

Според данните на НСИ от наблюдението на домакинските бюджети за първото тримесечие на годината, се вижда, че разходите за храна са по-малко, в сравнение със същия период на миналата година. За сметка на това нарастват разходите за свободно време и развлечения - от 47 на 63 лв.

"Нищо не се е променило, просто доходите ни намаляха. И моите трябваше да се увеличат, но не се увеличиха. Не се знае какво ще стане в бъдеще", каза жителка на София.

Разходите за храна през първото тримесечие на годината остават с най-висок процент - 28, 4 на сто, за алкохол и цигари - 4, 2%, облекло и обувки - 3, 3%. Парите, които българинът дава за жилището си, доближават една пета от всичките му разходи. 

"В момента вече наблюдаваме едно връщане към нормалността, т.е. разликата между двете тримесечия е към повече разходи за развлечения на фона на вече отворените заведения, от друга страна - към леко намаляване на парите за храна", коментира икономическият анализатор Адриан Николов.

Данните сочат още, че българинът харчи за здравеопазване 6,9% от доходите си. За транспорт 6,8%, а за съобщения 4,8%.

"След отпадането на повечето ограничения, доста домакинства се отпуснаха и искаха да опитат този живот, който са живели преди кризата, но е рано да се говори за това, защото още не се намираме в пост кризисна ситуация", допълни Николов.

Според статистическия институт за свободно време и образование харчим 3, 9% от доходите си. За данъци – над 6 %, за социални осигуровки 7 и половина %, а парите, с които хората подпомагат близки и познати, намаляват до 0,9%. 

Вижте повече в репортажа на Даниела Владимирова.

Коментари

Новини Варна