IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 16°
България
12:45 | 30 май 2021
Обновен: 15:55 | 29 април 2024

Здравният министър: 20 000 души са умрели у нас заради сбъркан ваксинационен план

Причините за ужасяващата смъртност да се разследват, призова министър Кацаров

По материала работи: Слав Велев
Здравният министър: 20 000 души са умрели у нас заради сбъркан ваксинационен план

д-р Стойчо Кацаров Снимка: Димитър Кьосемарлиев

Ваксинационният план беше сбъркан през декември 2020 г., защото не беше даден приоритет на възрастните хора, което доведе до смъртта на над 20 хиляди души. Ние сме на последно място по смъртност и на последно място по ваксинирани. Първата ни работа беше да поправим тази грешка. Това заяви пред БНР служебният министър на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров.

"Организацията на ваксинацията в момента е на много по-високо ниво, но това, че хората не желаят да се ваксинират не зависи от нас", посочи той.

Министърът посочи, че дарените 50 хиляди дози ваксина за Република Северна Македония са по-скоро приятелски жест за подобряване на двустранните ни отношение. Той каза, че страната ни има възможност и може да си го позволи, обсъждат се варианти да дадем ваксини и на други страни, които са извън ЕС. По думите му има голям интерес от страна на турски граждани да се ваксинират у нас.

Все още не е обсъждан въпроса с ваксинирането на деца в България. Д-р Кацаров бе категоричен, че този въпрос е решение на експертите, а не на политиците.

Министърът коментира и това, че всички сертификати за поставени ваксини срещу Ковид-19, които са издадени до момента, ще бъдат преиздадени заради приетия от ЕС единен формат на документа. Гратисният период, в който ще важат старите сертификати, ще бъде до средата на юли.

"Хората трябва да знаят, че когато дойде времето да подновят сертификата си за ваксинация, е добре да го направят от мястото, откъдето са извадили първоначалния си. Новото е, че ще се даде възможност да се изтегли сертификат без наличието на електронен подпис, стига да разполагаш с номер на ваксина, ЕГН и номер на лична карта. Цялата система се обслужва от "Електронно обслужване", обясни Кацаров.

В края на работната седмица той възложи анализ на здравното обслужване по време на епидемията. До 30 юни Националният център по обществено здраве и анализи трябва да определи преките и косвени причини за големия брой починали хора, както и да оцени въздействието на разпространението на Ковид-19 върху регистрираната смъртност.

"Причините за ужасяващата смъртност трябва да се разследват, за да не се повтори това нещо", заяви д-р Кацаров.

"Ако сме разумни хора, сме длъжни да проверим тези обстоятелства и да изведем поуки, за да не се повтаря. И ако има длъжностни лица, допринесли с действието си за големия брой смъртни случаи, да понесат отговорност", добави министърът.

Кацаров беше категоричен, че той не се намира в предизборна кампания и може да си позволи да говори истината.

Коментари

Новини Варна