IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 11°
България
10:00 | 2 юни 2021
Обновен: 19:13 | 28 март 2024

Спецов – на дръвника! Министър заговори за оставката му като шеф на НАП

Това ще стане, ако се докаже, че той е продал фирмата си по време на данъчна ревизия

По материала работи: Слав Велев
Спецов – на дръвника! Министър заговори за оставката му като шеф на НАП

Новият директор на НАП може да се раздели с поста си, ако се докаже, че е продал фирмата си по време на данъчна ревизия. Това обяви служебният финансов министър Асен Василев в интервю за "Свободна Европа", предаде "Bulgaria ON AIR".

За това, че Спецов е продал компанията си, за да избяга от данъчна отговорност, първи заговори бившият зам.-финансов министър Георги Кадиев.

Годината е 2015. По справка в търговския регистър сегашният директор на НАП Румен Спецов става собственик на фирмата "Гранекс Трейдър". Дружеството се занимава с туристическа дейност, маркетинг и търговия. Година по-късно Спецов продава придобитата от него компания на Данаил Николов. 

"Даниел Николов, новият собственик, малоимотен с криминални присъди, фирми на негово име, очевидно сламен човек, на когото е прехвърлена компанията. Взел е 100 лева да си сложи подписа", коментира Кадиев. 

Два месеца след сделката по справка на НАП на компанията е връчен ревизионен акт. Оказва се, че продадената от Спецов компания дължи на хазната над 1 млн. лв. 

"Аз не го упреквам и обвинявам, че задълженията са натрупани от него. Не го упреквам, че фирмата е правила неща в миналото. Това, което го упреквам е, че тази фирма предстои да получи ревизионен акт и прехвърлянето към малоимотно лице", заяви бившият зам.-финансов министър. 

В студио "България" на "Свободна Европа" служебният финансов министър обяви, че ще назначи проверка по случая. 

"Ако има нещо нередно, имало е 5 години да се провери. Ще пуснем пак проверка. Както и Спецов каза, фирмата не е имала никакви задължения. Не съм изненадан от атаката", посочи министър Василев. 

Ако новият директор на НАП е извършил нарушения, той ще се раздели с поста си, категоричен е Василев. 

"Ако се окаже, че той е продал фирмата, знаейки, че има задължения, тогава със сигурност ще трябва да се разделим с него", каза служебният финансов министър. 

Самият Румен Спецов до този момент не е коментирал пред медии отправените обвиненията и защо е продал придобитата от него през 2015 г. компания.

Вижте повече в репортажа на Виктор Дремсизов.

Коментари

Новини Варна