IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна
България
09:10 | 2 юни 2021
Обновен: 01:47 | 17 април 2024

Почиващите на плажа по време на вота може да гласуват. Иска се едно нещо

Министерството на регионалното развитие отговори на ЦИК

По материала работи: Слав Велев
Почиващите на плажа по време на вота може да гласуват. Иска се едно нещо

Хората, които са на почивка по време на предсрочния вот на 11 юли, ще могат да гласуват, ако имат предварително издаден документ за настоящ адрес на мястото, където почиват. Това обяви министърът на регионалното развитие след запитване от страна на Централната избирателна комисия, предаде Bulgaria ON AIR

На практика това означава, че те няма да могат да упражнят вота си, ако са на почивка на родното Черноморие.

От министерството посочиха, че гласуването по закон става по постоянен или настоящ адрес. Като вторият може да бъде издаден в съответната община срещу декларация за съгласие от собственика и нотариален акт. 

"Какво се случва с хотелите? Да, всеки може да се регистрира по настоящ адрес в хотел, по същия ред. Собственикът на хотела, с нотариален акт, с декларация, че е съгласен да живеете при него – отива в общината и се регистрира там по настоящ адрес. Регистрацията в хотел не означава регистрация по настоящ адрес", обясни служебният министър на регионалното развитие Виолета Комитова.

50 дни преди изборите кметовете трябва да са определили избирателните секции, в които са посочили места за гласуване по настоящ адрес. 

"Кметът посочва трафопост Х, защото е собственик на трафопост Х и там могат да се регистрират граждани по настоящ адрес. Ние сме излъчили писмо до всички кметове и областни управители, определените на 21 май тази година места за регистрация да бъдат посочени в един списък за информация на гражданите", каза още министър Комитова.

Така без регистрация по настоящ адрес няма как да гласуваме от плажа.

Вижте повече в репортажа на Виктор Борисов.

Коментари

Новини Варна