IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 11°
България
09:20 | 2 юни 2021
Обновен: 21:50 | 4 май 2024

МОН го измисли. Вижте по колко деца от школо ще ходят на безплатното море

Ограничението в броя се налага от разпоредбите в Закона за обществените поръчки

По материала работи: Слав Велев
МОН го измисли. Вижте по колко деца от школо ще ходят на безплатното море

Малките училища ще могат да изпратя до 11 ученици на безплатен летен лагер от държавата по новата национална програма „Отново заедно“. При големите школа на почивка по време на ваканцията могат да отидат до 154 от обучаващите се. Това става ясно от проекта на програмата, който е качен за обществено обсъждане до 15-и юни, предаде "Монитор".

От него става ясно, че училищата с по-малко от 150 ученици и педагогически персонал могат да кандидатстват за безплатен лагер с не повече от 12 участници. Към тях обаче спада и придружителят или една група може да 11 деца и 1 възрастен, който да отговаря за тях. По-големите школа с над 150 обучаващи се в тях пък ще могат да включат до 7% от общия брой ученици и педагози, но не повече от 165 участници заедно с придружителите. Групите могат да бъдат между 10 и 15 души. Така, спазвайки ограничението от 7% работещи и учещи в дадена образователна институция, в големите школа могат да бъдат образувани най-много 11 групи от по 14 деца и един придружител. За да могат да се възползват на максимум от програмата, в едно училище трябва да има малко над 2 350 педагози и деца. Толкова големи обаче са само няколко образователни институции в цялата страна. В школата със 1 500 учители и ученици на летен отдих ще могат да отидат 105 от тях или 7 групи с по един педагог. Училищата с 1100 работещи и обучаващите, групата ще може да бъде със 77 учители и деца. 49 могат да бъдат летуващите, ако в школото има общо 700 педагози и ученици.

„Ограничението в броя се налага от разпоредбите в Закона за обществените поръчки - той лимитира до определена граница размера на публичните средства, които могат да бъдат разпределяни без отнемаща време конкурсна процедура“, уточняват от МОН.

Подборът на учениците, които ще могат да отидат на почивка от държавата, ще бъде по решение на педагогическите съвети в школата. Те ще трябва да определят спрямо какви критерии ще се избират децата.

„Целта е те да бъдат съобразени със спецификата на самото училище, свързана с обучението от дистанция през последните две учебни години“, посочват още от образователното министерство.

По време на едноседмичната почивка за учениците могат да бъдат организирани посещения на културно-исторически забележителности, занаятчийски работилници, спортни изяви, театри, кина, различни спортни активности, дискусии и образователни игри в различни области, срещи и дейности с изявени личност.

Новата национална програма „Отново заедно“, която беше публикувана за 14-дневно обществено обсъждане до 15-и юни. За нея са заделени 15 млн. лв. от държавния бюджет, които ще стигнат за 30 000 ученици и придружаващи ги педагогически специалисти. От възможността да почиват на пълна държавна издръжка могат да се възползват ученици от 1- до 11-и клас през настоящата учебна година в държавни и общински училища. Ръководители на групи могат да бъдат учители и други педагогически специалисти, възпитатели, психолози, педагогически съветници и медицински специалисти.

Туристическият пакет за ученик и учител по „Отново заедно“ е на стойност 500 лв. Той трябва да включва транспорт, настаняване, храна и културна, спортна или друг вид социална програма за шест дни. За да се включат в програмата, училищата трябва да изпратят в Министерството на образованието и науката (МОН) минимален набор от документи, включително три оферти от туроператори, както и мотивирано решение на педагогическия съвет за избор на една от тях. Заявки ще се приемат от одобряването на програмата от правителството до 1 септември 2021 г. или до изчерпване на предвидените финансови средства. Документите ще се проверяват от специална комисия в МОН по реда на тяхното постъпване.

Целта на новата национална програма е да насърчи възстановяването на комуникацията между учениците, да помогне за обогатяване на тяхната култура, да стимулира работата им в екип, да създаде условия за увеличаване на физическата им активност. Всичко това е от важно значение за присъственото започване и провеждане на образователния процес през следващата учебна година.

Коментари

Новини Варна