IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
България
16:50 | 3 юни 2021
Обновен: 02:16 | 5 май 2024

Новите кораби за ВМС поръчани без боеприпаси

Приблизителната цена на тези боекомплекти варира между 400-500 милиона лева и 1 милиард лева

По материала работи: Слав Велев
Новите кораби за ВМС поръчани без боеприпаси

Георги Панайотов/Снимка: МС

Двата патрулни кораба за Военноморските сили, които се строят от германска фирма „Люрсен”, са поръчани без боеприпаси. Това съобщи на брифинг служебният министър на отбраната Георги Панайотов.

„Сключен е договор с „Люрсен”, част от парите са платени и дотук всичко е безпроблемно. Това, което аз лично като гражданин не знаех, е, че корабите са закупени, но без боеприпаси. Мисля, че е важно да се знае, че предстои да бъде обявен проект за закупуване на боеприпаси за двата кораба. Приблизителната цена на тези боекомплекти варира между 400-500 милиона лева и 1 милиард лева“, заяви Панайотов. 

Договорът с „Люрсен” беше подписан през ноември миналата година. Финансовата рамка на проекта е на стойност 984 млн. лв. с ДДС. Строежът на двата кораба се извършва в корабостроителен завод МТГ „Делфин” във Варна, а плавателните съдове трябва да бъдат доставени съответно през 2025 и 2026 година.

Коментари

опетков ( преди 2 години )
Пишете грамотно. Не става въпрос за "боеприпаси", а за въоръжение, като разликата е доста съществена. Незнание или умишлено манипулиране на обществото.
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
rate down comment 0 rate up comment 0
Новини Варна