IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 14°
България
10:00 | 9 юни 2021
Обновен: 16:05 | 25 април 2024

От черна, по-черна хроника: 7 дни – 11 жертви по пътищата

КАТ мисли мерки

По материала работи: Ставри Таргов
От черна, по-черна хроника: 7 дни – 11 жертви по пътищата

Жертвите на катастрофи от май насам се увеличават от 20% до 50% в сравнение с 2020 г. В същото време КАТ, Агенция “Пътна инфраструктура” и Държавната агенция “Безопасност на движението по пътищата” са в ступор и не предприемат никакви действия за овладяване на лавинообразното нарастване на пътния травматизъм. Това обявиха от Института за пътна безопасност.

Статистическите данни, публикувани на сайта на “Пътна полиция”, показва, че от 1 януари до 8 юни 2021 година по пътищата у нас са загинали 162-ма души.

Убитите при катастрофи са със 17 повече спрямо същия период на миналата година, когато техният брой е бил 145. Голямото увеличение не се дължи само на факта, че през март и април м. г. заради COVID-19 имаше блокади с КПП-та на областните градове, нито на намалелия с около 40% автомобилен трафик, включително и на чужденци, минаващи транзитно през България.

За първите 7 дни на юни тази година има 11 загинали, което e двойно повече от 2020 г. и с един човек повече спрямо 2019 г., когато жертвите са били 10, без да има каквито и да е ограничения, сочи анализът.

За да спре разрастването на катастрофите от неправителствената организация настояват незабавно да започнат действия за денонощен контрол на КАТ по всички опасни пътища. До една седмица от Държавната агенция да подготвят доклад за онези отсечки, в които стават най-много катастрофи, а АПИ в едномесечен срок да отстрани всички констатирани несъответствия по пътната инфраструктура.

От въпросните държавни институции вчера нямаше коментар.

Черна хроника

7 юни 2021 г.
Двама работници издъхнаха в преобърнат автомобил, блъснат от джип на пътя между врачанските села Борован и Девене, на разклон за Девенския язовир.

6 юни 2021 г.
Петима души загинаха при челен удар на два автомобила на главния път София-Варна, край село ловешкото Микре. Един човек е откарана в болница в тежко състояние.

27 май 2021 г.
Трима мъже загинаха при преобръщане на микробус край километър 365 на магистрала “Тракия” в посока Бургас.

15 май 2021 г.
Трима души бяха убити в автомобил, притиснат между два ТИР-а на пътя София - Видин край монтанското село Долна Вереница.

10 май 2021 г.

Двама мъже и жена загинаха в лек автомобил, катастрофирал край пътя София-Варна близо до разклона за град Стражица.

 

Богдан Милчев, шеф на института, пред “Труд”: Рашков да отговори дали досега са крили данните

“Данните, които използваме за този анализ, са на МВР, а ние от години имаме съмнение, че са манипулирани, това доказа и разследване на вестник “Труд” през 2018 г.”, припомни Богдан Милчев, шеф на Института за пътна безопасност.

“Не изключвам, че доскоро от “Пътна полиция” са отчитали и публикували изкривена, невярна и прикриваща статистика, а от началото на май са пуснали истинските данни. И всъщност ние сега виждаме реалната картина на случващото се по пътищата.

Но за да бъде доказано това, нека служебният вицепремиер по сигурността и вътрешен министър Бойко Рашков да назначи проверка и да отговори дали досега не са били укривани данните и за броя на катастрофите, и за загиналите, и за ранените.

И ако е така, да си понесат отговорността и не само в МВР, а и в Държавната агенция “Безопасност на движението по пътищата”.

Коментари

Новини Варна