IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 18°
България
10:50 | 11 юни 2021
Обновен: 08:22 | 25 април 2024

Дъждът спира, идва лятото

До средата на следващата седмица по-хладно и с превалявания, после идва по-топло време

По материала работи: Слав Велев
Дъждът спира, идва лятото

Прогностична карта на максималните температури в края на периода/ClimateReanalayzer

Дъжд, дори градушки, но и много слънце в последните дни, това е равносметката от първите дни на юни, време типично за този период на годината, когато още летните жеги не са тук, но вече се усеща, че лятото се задава, предаде "Дарик".

Синоптичната комисия прави преглед на моделите, за да разбере докога ще продължи това нестаблино и по-хладно време и кога ще навлезем в истинското лято. Защото на 22 юни започва астрономически лятото, а юли е най-горещият от летните месеци.

Какво показва синоптичните модели днес?

Още някоко дни, до сряда следващата седмица, ще бъдем в орбитата на по-хладната и нестабилна атмосфера над Балканите. И в събота и неделя, както и в понеделник и вторник се запазва голяма вероятността за следобедни превалявания на места с гръмотевици, дори градушки.

В неделя от северозапад ще се усили и вятърът и с него ще нахлуе малко по-хладен въздух, ще се развива купесто-дъждовна облачност, ще правали и прегърми на много места от запад на изток. 

В понеделник и вторник температурите остават сравнително по-ниски за този период на годината, като същевременно в следобедните часове отново се очаква развитие на купесто-дъждовна облачност. Дневните температури в неделя, понеделник и вторник ще са от 17 до 22, 24 градуса, като най-хладно ще е в понеделник и вторник по високите полета на Западна Балгария. 

От сряда ще последва стабилизиране на времето, повишаване на атмосферното налягане, ще имаме повече слънце и по-високи дневни температури. До неделя включително - 20 юни вероятността за валежи ще е по-малка.

В средата на следващата седмица над североизточните райони ще има временно влошаване, заради циклон над северните части на Черно море, времето ще е лошо над Южна Украйна и най-вече Кримският полуостров, този вихър ще оказва влияние над североизотчните и източни райони на страната.

След средата на месеца вече очакваме, това показват синоптичните модели, повишаване на температурите над Балканите и те ще бъдат в нормалните за сезона граници - до 30 - 33 градуса. 

По-топло от обичайното остава далеч на север, над Скандинавските страни и Северната част от Европейска Русия. Над Западна Европа ще е в рамките на обичайното в температурно отношение, не се очакват изненади.

Атлантическият океан е спокоен и все още не се вижда началото на сезона на ураганите, кото вече трябва да започне, това, разбира се предстои и е въпрос на време.

Синоптичната камисия дискутира срещата на Г-7 във Великобритания, както и позабравения въпрос за смяната на времето - лятно със зимно. Вече трябваше да сме решили на кое време ще останем, когато спрем да въртим часовниците два пъти годишно, но заради пандемията, този въпрос остана на заден план.

Коментари

Новини Варна