IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 10°
България
11:57 | 18 юни 2021
Обновен: 02:56 | 27 април 2024

Ммейци нахлуха в Министерството на спорта (СНИМКИ)

На място има полиция и жандармерия

По материала работи: Слав Велев
Ммейци нахлуха в Министерството на спорта (СНИМКИ)

Снимки: Димитър Кьосемарлиев
 

Съзтезатели по ММА са нахлули в Министерството на спорта днес, съобщава Нова тв.

На място има полиция и жандармерия.

Te носиха плакати в подкрепа на ММА-боецът Станислав Недков – Стъки и федерацията, която той представлява.

Вчера се разигра екшън в студиото на Нова телевизия. ММА-боецът Станислав Недков – Стъки влетя в студиото, докато в водещият Виктор Николаев правеше интервю с говорителя на служебния кабинет Антон Кутев.

Искам да опровергая манипулациите, защо не ни каните заедно, ядосваше се Стъки, който държеше папка с документи и твърдеше, че федерацията му не е взела 1 милион от спортното министерство, а общо през годините 220 000 лв. Ще трябва да се биете с нашата охрана, каза му Виктор Николаев. И се възмути: „Г-н Кутев не нахлуваше в студиото, когато вие имахте интервю, напуснете, ще ви дадем думата за право на отговор.”. Стъки се разхождаше напред-назад в студиото сякаш е в хола си, но накрая си тръгна.

Скандалът тече от вчера, когато Кутев обяви на брифинг, че само за тази година от спортното министерство 2 млн. лв. са отишли към НПО-а, а чрез тях към фирми.  "Става дума за над 2 млн. лв. само за тази година. Част от финансирането към НПО-тата са всъщност на спортни дейности. „Ипон“ през всичките тези години е взимал пари по програмата за неправителствени организации, въпреки че е спортен клуб. Другият спортен клуб, който през цялото време е бил финансиран, става въпрос за ММА, както разбирам тук става въпрос за Станислав Недков – Стъки. Взимал е 200 хил. лева годишно за финансиране на спортния клуб, а накрая взима и 220 хил. лева вече като НПО, от които 120 хил. лева само през тази година“, обяви говорителят на служебното правителство Антон Кутев. Малко по-късно служебният министър на спорта Андрей Кузманов заяви: "Възложих експертни проверки не само в спортното министерство, но и в прилежащите му дружества, включително и в Българския спортен тотализатор".

„Изкарах един час в Министерството на спорта и разбрах защо ММА бойците се занимават с политика. Защото печелят повече от нея, отколкото от спорт. Станислав Недков ни будалка. Федерацията, която той управлява е получила над 1 млн. лв.”, каза днес в интервюто си за Нова тв говорителят на правителството Антон Кутев. Именно това провокира Стъки да пробие охраната и да влети в студиото. Кутев обаче не се отказа от думите си.

„Тези 220 хил. лв., за които говори той са само по програмата за превенция на зависимостите. Отделно федерацията е взимала всяка година по 180 хил. лв. Получавани са средства и по други програми”, обяви тази сутрин Кутев. Той коментира и участието на дъщеря си в Националния младежки форум: „Моята дъщеря не е взела стотинка от Министерството на младежта и спорта. Национален младежки форум е участвал по проекти в министерството, но през 2020г., а моята дъщеря е напуснала тази организация през 2019г.”, обясни Кутев.

„Аз искам да попитам, кои са хората на Красен Кралев и как са станали негови? Откога в министерството има негови хора? Нормално ли е министър да влезе в министерство и да има свои хора? Какво се е случило с тези, които не са негови?”, попита Кутев.

„Нападките срещу мен започнаха след издигането на кандидатурата ми за президент. Тогава започна и полицейската репресия. Изнасят се и лъжливи, манипулативни данни”, каза по-рано в студиото на Нова Станислав Недков – Стъки. Той имаше интервю преди Кутев. Стъки добави, че през 2017 г. Българската федерация по ММА е получила 31 348 лв., като това е 1,3% от общата сума по програмата. През 2018 г. – 34 890лв., а през 2019 г. федерацията няма финансиране. През 2020г. сумата е 39 953лв. или 1,7% от общите средства по програмата. Парите за 5 години били 220 хил. лв.

„В този срок са обхванати над 2500 деца, с които работят инструктори и лектори в 6 града. Те провеждат тренировки и лекции по ММА. В сумите влизат хонорари и наеми. За Федерацията не остава нищо, а всичко бива раздадено на младежите”, каза още Недков.

По-късно Стъки публикува следното изявление във Фейсбук:

РАДЕВ И НЕГОВИЯ ГЬОБЕЛС - КУТЕВ

Това са милионите за които бълнува Гьобелсът на Румен Радев - Антон Кутев.

Сто и осемдесет хиляди (180 000) на година, за федерация с 27 клуба, стотици състезатели в тях, с над 320 медалисти от Световни, Европейски и Балкански първенства. Шест поредни години състезателите на БФ ММА са отборен шампион на Балканите!

Ако можеше да осигуря милиони на тия момчета и момичета бих го направил с най-голямо удоволствие. Ако можех да ги позлатя, заедно с техните треньори, бих го направил.

Те заслужават! А и затова са ме избрали за техен председател, да се грижа за тях!

Разбирам, че човек като Антон Кутев, на когото голяма част от живота му е преминала на държавна службичка, смучейки кръвчицата на бедния български народ, няма откъде да знае за какво говоря. Човек, който от 2003г. се прехранва няколко мандата депутат, и 3 години като член на съвета на директорите на един от монополистите - ЧЕЗ, с доста висока заплатка, няма как да знае колко къртовски труд е нужен, за да вземеш едно 10-12 годишно дете от улицата и да го направиш световен шампион.

Треньорите, ръководството на федерацията и състезателите знаем. Затова ако можех не един, а пет милиона бих им подсигурил.

За жалост, реалността в страната ни е друга. Тези 180 000лв., които се отпускат на федерацията по ММА, не са малко, но са крайно недостатъчни за посрещане на всички нужди.

Тази година имаме огромната чест и признание от световната федерация по ММА - IMMAF, да бъдем домакини на Световното първенство по ММА за деца в три възрастови групи - до 14г., до 16г. и до 18г.

Въпреки домакинството на такъв огромен спортен форум, в който участие ще вземат състезатели от над 60 държави, БФ ММА НЕ СМЕ ПОЛУЧИЛИ И СТОТИНКА ЗА ДОМАКИНСТВОТО, като всички разходи по организирането се поемат от IMMAF.

Тази висока оценка, дадена ни от световната федерация, е достатъчно основание да смятаме, че работата, която вършим, като ръководство на БФ ММА, си я вършим добре.

В националния отбор за това първенство са включени 23 български деца от цялата страна. На всяко едно от тях, плюс на националните треньори е платена такса от 250€ на човек.

При мъжете и жените таксата за участие е 700€ на човек. Само такса за участие към световната федерация. Отделно самолетни билети, храна и т.н. Всички тия разходи, плюс разходите по екипировка и официални облекла се плаща от БФ ММА.

В края на миналата година, когато се правеше бюджета за 2021, поискахме от тогавашния министър да ни отпусне средства за домакинство на световното, както и средства за подготвителни лагери на националите ни и за хранителни добавки за децата, но ни беше отказано. Много често сме принудени да се оправяме със собствени средства, но така е в голяма част от другите сектори в страната. Затова се простираме "според чергата", както е казал мъдрият български народ.

Такива средства обаче не са отказани на федерацията по модерен петобой, които както става ясно от снимката, освен 320 000лв. за 2021г., получават още 100 000 за домакинство на европейско първенство.

Някак си “случайно” жълтият глашатай Антон Кутев пропусна да обяви, че председател на тази федерация по модерен петобой едновременно е и министър на спорта.

Какво излиза - че тези, които ни обвиняват, че сме взели пари от министерството на спорта, за 2021 година са взели близо два пъти и половина повече.

За периода за който обвиняват БФ ММА, че сме взели милион, сегашният министър на спорта е взел милион и половина.

Можем ли да правим връзка, че той също е бил платен от предишното правителство?

Основната роля на Министерство на младежта и спорта е да финансира спортните федерации, които развиват спортна и социална дейност, и тези които постигат високи спортни резултати.

Въпреки нашите над 320 медала от големи международни първенства, субсидията, която БФ ММА получава е 180 000лв.

Искам да попитам министър Кузманов, защо, след като неговата федерация в последните години има един единствен медал от голямо първенство, тя взема почти двойно финансиране спрямо федерацията по ММА?

БФ ММА 180хил. - 320хил. за Модерен петобой.

Колко клуба в страната развиват модерен петобой? Защо след като тази федерация в последния олимпийски цикъл е получила близо 1.5 милиона лева, няма да имаме нито един представител в този спорт на Олимпиадата в Токио?

След като министър Кузманов говори за прозрачност, и ако наистина иска да бъде справедлив, той трябва да върне в държавния бюджет над 200 000 лева, които са взети несправедливо от останалите федерации.

Аз лично предлагам, понеже тази година има Олимпийски и Параолимпийски игри, тези 200 000лв да бъдат дадени на спортистите с увреждания, които ще вземат участие в Параолимпийските игри.

За сведение на тези червени безсрамници ще кажа, че вече 7 години откакто е основана БФ ММА абсолютно всички, като се започне от мен, през всички членове на управителния съвет, главен секретар, национални треньори и т.н. работим абсолютно безвъзмездно и на доброволни начала.

Повтарям! АБСОЛЮТНО ВСИЧКИ ВЪВ ФЕДЕРАЦИЯТА ПО ММА РАБОТЯТ ИЗЦЯЛО ОТ ЛЮБОВ КЪМ СПОРТА И БЕЗ ДА ВЗЕМАТ 1ст. ЗАПЛАТА, ХОНОРАР ИЛИ КАКВОТО И ДА Е ДРУГО.

Това е лесно проверимо и го посочвам, като потвърждение на думите ми от преди няколко дни, че ако българския народ ми гласува доверие и бъда избран за президент на България, аз ще се откажа от президентската заплата и всички привилегии, които ползва президента. Всички спестени средства ще бъдат насочени към хора в нужда.

Коментари

Новини Варна