IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 11°
България
10:20 | 22 юни 2021
Обновен: 22:07 | 26 април 2024

Патрулки с камери в колоните от коли към Варна. КАТ излиза от храстите!

183-ма загинали по българските пътища от началото на годината

По материала работи: Слав Велев
Патрулки с камери в колоните от коли към Варна. КАТ излиза от храстите!

Полицейски автомобил се движи с колоните от автомобили и следи да няма изпреварвания при непрекъсната осева линия. Мобилна камера в патрулка и лазерна камера на тринога снимат за превишена скорост. Така изглежда въведеният преди дни „динамичен контрол” на КАТ в 22-километрова отсечка от пътя София-Варна, видя екип на „Труд”.

Патрулка „КИА” с включен син буркан посреща трафика откъм София при бензиностанцията на „Ром петрол” до село Сопот. Когато минат оттам част от шофьорите започват колегиално да присветват с фарове на идващите откъм Варна, за да ги предупредят за пътните полицаи. И чудо - дори най-мощните джипове БМВ-та и „Мерцедес”-и спират да натискат „нормалните” автомобили пред тях, отказват се да изпреварват и карат в своите платна. На около 5 км по-натътък започват да примигват отиващите за София, защото на бензиностанция „Шел” при Микре е спрял бял „Опел”. Ясно се вижда, че на предното стъкло има мобилна камера, която снима и в двете посоки.

Следват нови присветвания и примигвания, защото на още 5-6 км при разклона за село Голец е паркирана още една патрулка „Шкода”, а до нея на асфалта стои тринога лазерна камера и също снима в двете посоки. Така един нормален шофьор има шанс да мине невредим през „Отсечката на смъртта” от с. Сопот до разклона за пътя Ловеч-Троян и обратно. И със скорост, с която да види добре паметници и черни кръстове на десетките жертви на катастрофи. 22-ма души са загинали там само за последните 4 години, преди 2 седмици бяха убити петима души.

Този вид „динамичният контрол” е въведен по идея на Областната дирекция на МВР-Ловеч, съгласувана с Института за пътна безопасност. Полицейската блокада край Микре ще продължи през уикендите до края на есента. „Ние често сме критикували полицията в Ловеч, но сега е редно да я похвалим, защото търси начин да се справи с катастрофите”, каза шефът на института Богдан Милчев.

Предложение

До всяка камера и знак, и билборд

Любопитен факт е, че бившият знак Е 24, който показва район с камери на КАТ, е останал и в двете посоки край Микре. Този знак беше премахнат през юни 2017 г. и върна катаджиите в храстите. Нека депутатите от бъдещия парламент да помислят не само за връщане на знака, а и до всяка камера на КАТ в участък с много катастрофи да се монтира и билборд. На него да пише примерно: „Тази камера е 100% ефективна, защото не засне нито един нарушител. Всички минаха по този път живи и здрави.”

В бъдеще

Да им разрешат да снимат и с дронове

„Само след 2 години ще бъде пуснат участъкът от магистрала „Хемус” и от КАТ, и от пътната агенция повече няма да си мръднат пръста за пътя през Микре”, каза пред „Труд” местен жител. Той кара всеки ден в „Отсечката на смъртта” и продължава да се дразни, когато скъпи коли го задминават на забранени места, или излизат в платното срещу него, въпреки че очевидно няма достатъчно разстояние за изпреварване.
„Разминавал съм се косъм с камиони и автобуси. Нека да разрешат на полицаите да снимат от въздуха и с дронове, така че да се вижда отгоре кой какво върши. Ама после не да му пращат снимки по пощата, а тук да го спират, глобяват и да не го пускат, докато не си плати”, предлага шофьорът.

Гърция обявена за шампион на ЕС за десетилетието 2010-2020

183-ма загинали по българските пътища от началото на годината

Жертвите са с 21 повече спрямо 2020 г.

Българските пътища продължават да бъдат сред най-опасните в Европа. 

183-ма души са загинали и 2842-ма са били ранени при 2298 катастрофи у нас от началото на 2021 г. Това сочи статистиката на КАТ до 20 юни. Жертвите са с 21 повече спрямо същия период на 2020 г. Тогава по пътищата са станали 2179 катастрофи със 162 убити и 2969 ранени.

Смята се обаче, че в началните месеци на тази, а особено на миналата година трафикът у нас е намалял с 35-40% заради мерките срещу COVID-19 и затова данните все още са по-ниски в сравнение с периода отпреди пандемията. За сравнение - от 1 януари до 20 юни 2019 г. е имало 2678 катастрофи (с 380 повече от 2021 г.) с 228 загинали (45 повече от 2021 г.) и 3343-ма ранени (501 повече от 2021 г.).

Преди седмица от Европейската комисия отчетоха плана за десетилетието 2010-2020 г., чиято цел бе да бъдат намалени наполовина жертвите от катастрофи. Оказа се, че средният процент за страните от Европейския съюз е 37%, а за шампион бе обявена Гърция, при която спадът е 54%. България бе похвалена, защото с 40% попада сред държавите, които надхвърлят средния процент за ЕС. Най-слаб е резултатът на Нидерландия - едва 5%, но тази страна е сред водещите по най-ниска смъртност спрямо броя на населението, докато България и Румъния оглавяват черната класация.

Коментари

Новини Варна