IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 20°
България
08:45 | 26 юни 2021
Обновен: 19:37 | 7 май 2024

Махат уличните телефони

Книжният указател също отива в историята

По материала работи: Слав Велев
Махат уличните телефони

Уличните телефони и книжните телефонни указатели, скоро ще отидат в историята.

Комисията за регулиране на съобщенията (КРС) предлага да бъде премахнато задължението на БТК да осигурява обществени телефонни апарати, телефонен указател и телефонни справочни услуги, защото ползването им е намаляло драстично и поддържането им е административно и финансово неефективно, пише "Монитор".

Това е записано в проект на решение на регулатора, публикуван за обществено обсъждане.

Броят на обществените телефонни апарати,собственост на Българската телекомуникацонна компания, се е понижил почти два пъти за периода 2010-2020 г.

Обажданията са намалели с 95%

Средното дневно потребление на един телефонен апарат стига до 15 секунди през 2020 г. От всички обществени телефонни апарати хората могат безплатно да се обаждат към националните номера за спешни повиквания и към единния европейски номер 112. Дори към тях трафикът е намалял с 34%, сочат предоставените данни.

58,5% от общия брой обществени телефони в страната са снабдени с улеснения за потребители с увреден слух или зрение, за хора с инвалидни колички. С включването на обществените телефони в универсалната услуга, е целено да се създадат равни възможности за достъп до гласови услуги на всеки гражданин. Сега обаче почти всеки има мобилен телефон, от който обаждането на спешния номер също е безплатно.


Необходимостта от телефонния указател също е изчерпана, констатира КРС. Едва 0,05 на сто от общия брой абонати на гласови услуги са дали съгласие данните им да бъдат включени в указателя. В абсолютна стойност броят на потребителите, изразили желание да бъдат включени в телефонния указател, намалява над 2 пъти за периода от 2015 до 2020 г. Последният печатен телефонен указател е издаден през 2011 г.

При одобрен тираж от 35 000 бройки са реализирани само 152 указателя

Пълна липса на интерес към печатното издание на указателя и липса на приходи от него, констатира БТК. Пренебрежим е и интересът към електронния указател. Само 1% от влизанията на сайта на телекома са насочени към телефонния указател, въпреки богатата информация за селищни кодове в България и международни кодове и специална версия за ползване чрез смарт телефони и мобилни устройства. Затова трябва да бъде отменено задължението за поддържане на телефонен указател с номера на всички абонати на обществени телефонни услуги, посочвават от КРС. Регулаторът смята, че трябва да се отмени и задължението за осигуряване на селефонни справочни услуги. В момента БТК предлага извършване на справки чрез номер 11800.

33 пъти са се свили справките по този телефон за последните 10 години.

Коментари

Новини Варна