IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 17°
България
15:15 | 27 юни 2021
Обновен: 06:00 | 27 април 2024

Кога да викаме линейка?

Каква е разликата между спешни и неотложни състояния?

По материала работи: Слав Велев
Кога да викаме линейка?

Кога да викаме линейка? Каква е разликата между спешни и неотложни състояния? И как се прави триаж в спешната помощ? Гост в "Пулс" е д-р Десислава Кателиева, спешен медик в София и председател на Националната асоциация на работещите в спешна медицинска помощ, предаде "Нова ТВ"

По нейните думи спешно състояние е остра или внезапно възникнала промяна на здравето, която може да доведе до смърт или тежки усложнения. За да се прецени дали състоянието е спешно, се прави триаж.

"Медик задава няколко въпроса - в какво съзнание е пациента, нарушено ли е дишането или липсва, ако не се улавя пулс, това е "код червено", обясни тя.

При травматични състояния, пациентът не бива да се пипа. А при задух, пациентът трябва да се постави седнал, за да диша по-лесно.

"Високата температура е спешно състояние основно в детската възраст, а важно е и колко време продължава. Дете с гърч е възможно най-спешния код в медицината. При гърч не се вади езика от устата, изключително опасно е", заяви д-р Кателиева.

Според нея когато дете погълне чуждо тяло и се задави изисква задължителна консултация с лекар. 

"Имаме достатъчно спешни лекари, но не са достатъчно млади", смята специалистът.

Тя счита, че е редно личният лекар да не бъдат 24 часа на разположение, но да има изградена структура на неотложни звена.

Целия разговор гледайте във видеото.

Коментари

Новини Варна