IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 18°
България
08:30 | 1 юли 2021
Обновен: 08:31 | 28 март 2024

Св. Врач e - празник на изцелението

Празник имат Козма, Кузман, Дамян, Красен, Красимир и техни производни

По материала работи: Слав Велев
Св. Врач e - празник на изцелението

Днес православната църква почитат свети безсребреници Козма и Дамян, празникът по народному е наречен свети Врач.

Отбелязвали го гадалки, баячки, правилци и и други целители. Вече го честват и съвременни медици, особено хирурзи. В навечерието болни с лечими и нелечими страдания се стичали при параклис или църква, наречена на двамата братя, за да нощуват там и да измолят здраве.

През деня обичайно разпределяли билките, набрани на Еньовден, и знахарите не лекували. За дар на врачките носели зелена паница. Правели се курбани. Жените не похващали всекидневната домашна работа, а месели и раздавали питки за здраве и благоденствие по роднини и съседи.

Празник имат Козма, Кузман, Дамян, Красен, Красимир и техни производни. Значение на имената: Дамян/а - от еврейски, "победител" или посветен на богина Дамия от Егина и Епидавър; Козма, Кузман - от гръцки, "Космос", "подреден и украсен", а по аналогия празнуват и Красен, Красимира.

Някои имена могат да бъдат почетени на различни дати през годината - според избора на именяка. Например на 1 ноември православните почитат свети безсребреници и чудотворци Козма и Дамян, родени в Мала Азия, а почитаните на 1 юли лечители-безсребърници Козма и Дамян се прочули и мъченически загинали в Рим.

На празника се меси хляб, който се раздава за здраве на близки и познати. Според традицията жените не трябва да работят нищо, за да не се разболеят семействата им и добитъкът. Народните лечители също не работят, за да не загубят лечебните си сили.

Преданието разказва, как веднъж двамата братя излекували една богата жена на име Паладия, която страдала от тежка и неизлечима болест. Тя дълго им се молила да ги възнагради, но те не искали да приемат скъпите й дарове. Накрая, по-малкият, Дамян, склонил да вземе три яйца – като знак и символ на Светата троица. Кузма се разсърдил и се отрекъл от него пред всички – в един гроб с брат му да не го полагат. Кузма си отишъл пръв от този свят, а когато и Дамян го последвал, хората решили, че тази клетва е много тежка за двамата братя, които цял живот заедно давали здраве, живот и радост.

Положили ги в един гроб, който се намира в Сирия и се почита да ден днешен.

Коментари

Новини Варна