IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 18°
България
09:10 | 1 юли 2021
Обновен: 04:08 | 21 май 2022

Ковид критерии за влизане у нас. Кои щамове и страни будят безпокойство?

Вижте заповедта на Кацаров, която влиза в сила от днес

По материала работи: Слав Велев
Ковид критерии за влизане у нас. Кои щамове и страни будят безпокойство?

От днес, 1 юли, влизането в България ще се извършва съобразно оценка на разпространението на COVID–19 в съответните държави по критерии и поставяне на държавите в цветови зони. Това нарежда министърът на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров в своя заповед, издадена днес.

Критерии за оценка на разпространението на COVID – 19 са: - 14-дневна заболяемост; - седмична положителност на проведените лабораторни изследвания; - ниво на изследване в държавата; - идентифициране на вариант на SARS-CoV-2, определен като вариант, будещ „безпокойство“; - липса на достатъчно информация. Цветовите зони са, както следва: - Зелена зона; - Оранжева зона; - Червена зона.

Списъкът на държавите по цветови зони се определя на базата на информацията, публикувана от Европейския център за превенция и контрол на заболяванията (ECDC) – за държавите членки на Европейския съюз и Европейското икономическо пространство (ЕС и ЕИП), от Световната здравна организация и Центъра за контрол на заболяванията – Атланта, САЩ – за всички държави и разпространението на варианти на „безпокойство“, като при липса на данни или противоречие в данните официална информация може да бъде събирана чрез публикуваните данни на интернет страниците на националните здравни власти. Списъкът ще се преглежда най-малко веднъж седмично и при необходимост ще бъде обновяван в понеделник, а при влошаване на епидемичната ситуация в съответната държава може да се обновява и по-често. Обновеният списък влиза в сила от 00.00 часа на следващия ден.

В заповедта детайлно са посочени временните противоепидемични мерки, които важат за лицата, пристигащи от държави членки на ЕС, от ЕИП и Конфедерация Швейцария, съобразно цветовите зони. Посочени са и мерките за гражданите, пристигащи от други държави. В отделна точка на заповедта са посочени и изключенията.

Коментари

Новини Варна