Варна 16°
fallback
България
09:40 | 1 юли 2021
Обновен: 05:17 | 30 април 2024

Левовете в евро, сменяваме... от 2024-та. Какъв ще е курсът на обменяне?

Проектът, изготвен от БНБ, съдържа правилата за преизчисляване на цените и за снабдяване с новите банкноти и монети

По материала работи: Слав Велев

Координационният съвет за подготовка на България за членство в еврозоната прие проект на Национален план за въвеждане на еврото, съобщи пресслужбата на БНБ. Целевата дата за приемане на общата валута на ЕС остава 1 януари 2024 г., замяната на левовете с евро ще стане при сегашния фиксиран курс, а в рамките на месец граждани и фирми ще могат да се разплащат и с двете валути, преди левът да отиде в историята, предвижда проектопланът, пише "Сега".

Днес документът е бил одобрен от съвета, който се ръководи съвместно от шефа на БНБ Димитър Радев и и министъра на финансите Асен Василев. Сега предстои да бъде публикуван за обществено обсъждане, а след това ще бъде разгледан и в Министерския съвет, уточняват от централната банка.

Проектът разпределя задачите по въвеждането на еврото за всички - от институции и фирми до обикновените граждани. Дефинирани са правилата за преизчисляване на цените, обяснени са процедурите за замяна на пари в брой и за конвертиране на левови депозити и заеми с фиксирани и променливи лихвени проценти.

Посочени са процедурите за снабдяване и разпространение на евробанкноти и монети, описани са и необходимите законодателни промени. Документът задава и етапите на информационната кампания, която трябва да улесни преминаването към новата валута - от разяснения за визията на банкнотите и евроцентовете и как да разпознаваме фалшификатите до възможните мерки срещу некоректни търговци, които ще опитат да раздуват цените.

Предстои и приемането на друг план, който ще конкретизира задачите от националния план и ще добави графици и отговорници, става ясно от съобщението на централна банка. 

Автор на статията:
Слав Велев
България евро бнб 2024 въвеждане
0 коментара
fallback
fallback