IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 14°
България
09:50 | 1 юли 2021
Обновен: 08:04 | 25 април 2024

"Ин хаус" вратичката в закона за "наши фирми". Колко са раздадените пари?

Служебният кабинет обвини "Борисов 3" в изразходване на 8,6 млрд. лв. без обществени поръчки

По материала работи: Слав Велев
"Ин хаус" вратичката в закона за "наши фирми". Колко са раздадените пари?

Нови данни за нередности при харченето на държавни пари от предишното управление изнесоха министри от служебния кабинет. 8,6 млрд. лв. от сключените договори с фирми са раздадени без обществени поръчки на, цитирайки служебния финансов министър Асен Василев - "наши фирми", предаде Bulgaria ON AIR

Това са над 40% от парите, които са платени на държавните предприятия от януари 2019 г., а голяма част от тях са платени и авансово.

За последните 2,5 години публичните предприятия у нас са сключили договори за над 20 млрд. лв. По закон парите на държавата трябва да се харчат чрез възлагането на обществена поръчка и след провеждането на конкурс. Служебното правителство открива, че 8,6 млрд. лв. са изхарчени по друг начин - чрез "ин хаус" процедури. 

"Това е един начин да се избегнат обществените поръчки и да се дадат пари на подизпълнител без търг и без конкурс. Ако го съотнесем към това, което харчим като държава, това са всички пенсии за 9 месеца са раздадени на наши фирми без поръчки", заяви финансовият министър. 

Държавата е платила авансово на частни компании, а някои от тях дори не са започнали възложените им поръчки. Анализът показва - парите на държавата се прехвърляли от подизпълнител на подизпълнител. 

"Една фирма с договор за милиони без да има капацитета и без да има право на подизпълнители, и подизпълнители, които ги наричам роби, които работят без договори, те нямат документи", посочи регионалният министър Виолета Комитова. 

Бившите управляващи от ГЕРБ от своя страна обвиниха сегашните в двойно тълкуване на закона.

"Много е странно как така всички процедури при строителството, при инфраструктурата, "ин хаусът" е порочен, а при ЦИК - не. Има двоен стандарт и това личи от всяко изявление на правителството", категорична е Дани Каназирева. 

"Ин хаусът" беше направен от производителя на машините и беше направен през "Информационно обслужване", обясни министър Василев.

Спешна и наложителна била обаче промяната при възлагането на обществените поръчки.

"Ако спрем тези течове и това неразумно харчене на пари, както казах в началото, пари ще има за всичко", убеден е финансовият министър.

За да напълни хазната, служебното правителство ще се опита част от средства, раздадени чрез "ин хаус" процедури, да бъдат върнати и пренасочени за сключването на нови обществени поръчки.

Вижте повече в репортажа на Виктор Дремсизов.

Коментари

Новини Варна