IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
България
12:45 | 1 юли 2021
Обновен: 08:05 | 17 април 2024

Поскъпват пратките извън ЕС

За всички доставки до 150 евро ще се дължи ДДС

По материала работи: Слав Велев
Поскъпват пратките извън ЕС

Снимка: istock

От днес поскъпват пратките, които идват у нас от държави извън Европейския съюз, включително Великобритания и Китай.  Въвежда се така наречения нов ДДС пакет, който дава два нови режима, облекчаващи търговията с трети страни.

Другото, което се променя, е че отпада досегашният необлагаем минимум от 30 лева на пратка, т. е за всички пратки до 150 евро вече ще се дължи ДДС, обясни  Вяра Генова от Агенция „Митници“.
 
„Вече ще се дължи ДДС и на пратките до 30 лева. Досега за пратки до 30 лева не се дължаха никакви данъци, а за пратки от 30 до 150 евро се дължеше само ДДС, а над 150 евро – ДДС и мито. Вече за всички пратки до 150 евро от трети страни ще се дължи ДДС в размер на 20 процента.

Новите режими, които се въвеждат от 1 юли и ще действат в целият ЕС, при който ДДС се събира още от онлайн магазина при самото пазаруване. Информация  трябва да следят потребителите на сайтовете, от които пазаруват“, допълни Генова пред БНР.

Идеята на това  ДДС е европейският бизнес и бизнесът от трети страни да бъдат равнопоставени, подчерта тя.

Коментари

Новини Варна