IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 11°
България
08:45 | 4 юли 2021
Обновен: 23:09 | 13 май 2024

МОСВ: Няма замърсяване по българското крайбрежие след взрива край Констанца

От сутринта на 3 юли, в района на аварията също не се наблюдават разливи

По материала работи: Слав Велев
МОСВ: Няма замърсяване по българското крайбрежие след взрива край Констанца

Няма опасност от замърсяване на българското крайбрежие след експлозията в петролната рафинерия в Румъния. Това съобщават от родното екоминистерство. Анализът е направен на база компютърна симулация, която обхваща периода от 2 до 10 юли. За този времеви период не се наблюдава навлизане на движещи се върху морската повърхност обекти в Изключителната икономическа зона (ИИЗ) на България. Симулацията е изготвена от "Центъра за интегрирано управление и мониторинг на бреговата зона" във Висшето военноморско училище "Никола Йонков Вапцаров" (ВВМУ).

Според изображения от европейския сателит Сентинел-1А от сутринта на 3 юли, в района на аварията не се наблюдават разливи. С цел наблюдение за евентуално замърсяване на въздуха РИОСВ-Варна позиционира Мобилна автоматична станция за контрол на качеството на атмосферния въздух. Дуранкулак. Първоначално измерените концентрации от станцията са значително под пределно допустимите норми.

Измерванията на разположените във Варна и Девня автоматични измервателни станции също показват, че всички регистрирани стойности в АИС са значително под пределната стойност на средночасовите норми за опазване на човешкото здраве.

МОСВ продължава да следи ситуацията и ще информира гражданите за нейното развитие.

 

Коментари

Новини Варна