IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
България
16:45 | 4 юли 2021
Обновен: 19:26 | 23 април 2024

Започва приемът на седмокласниците

Заявления за първо класиране се подават от 5-и до 7-и юли

По материала работи: Слав Велев
Започва приемът на седмокласниците

От 5 юли /понеделник/ започва подаването на документи за участие в първо класиране за прием след завършен 7 клас. Заявления ще се подават до 7 юли включително.

Три са вариантите за подаване на документи, каза за Радио Варна Розета Заркова, изпълняваща длъжността началник на Регионалното управление по образование във Варна.

Първият е чрез интернет портала priem.mon.bg. В него се влиза с входящия номер на ученика и кода за достъп изписани на служебната бележка, с която седмокласникът се е явил на изпитите по национално външно оценяване.

Ако има избрана професионална паралелка, трябва да се приложи и медицинско свидетелство на ученика. При онлайн кандидатстване документът се  добавя чрез бутон „прикачане на медицинско свидетелство“, като системата изисква да е във формат PDF. Няма ограничения относно броя на въвежданите желания, като системата следи да не допуска дублирани паралелки. След потвърждаване на заявлението системата генерира уникален номер и визуализира списък с желанията.

Вторият начин е документите да се подадат в училището, в което ученикът е завършил 7 клас. Това се извършва в присъствието на родител, като се носи медицинското свидетелство.

Третият вариант е в т.нар. училища-гнезда, в които могат да подават заявления и ученици от други области. Присъствието на родител отново е задължително. В този случай, ако учениците са от друга област, ще трябва да носят свидетелството за завършено основно образование, служебните бележки с точките от външното оценяване и съответно медицинско свидетелство, ако впишат в желанията си професионална паралелка.

За Варна са определени пет училища-гнезда – Професионална техническа гимназия-Варна, СУ „Свети Климент Охридски“, СУ „Ал.Пушкин“, ОУ „Цар Симеон Първи“ и ОУ „Добри Чинтулов“.

Повече чуйте тук

Коментари

Новини Варна