IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 11°
България
09:20 | 5 юли 2021
Обновен: 14:59 | 25 април 2024

Илко Стоянов от ИТН е новият кмет на Благоевград

Нинова: Слави и "Изправи се! Мутри вън!" се съюзиха с ГЕРБ срещу нашия кандидат

По материала работи: Слав Велев
Илко Стоянов от ИТН е новият кмет на Благоевград

Илко Стоянов/Снимка: ИТН

Илко Стоянов е новият кмет на Благоевград. На втория тур от частичните избори той събра около 2000 гласа повече от Румен Томов, който управлява общината година и половина, предаде "ДНЕС.bg".

По-малко от един процент е разликата в избирателната активност между двата тура на изборите за кмет на Благоевград. Антирекордът беше поставен миналата неделя с едва 27.75% гласували. Финалът на изборите обяви заместник-председателят на ОИК Йордан Симонски: "28.46% - 18 645 гласа. С около 500 гласа повече в сравнение с предишния тур".

Снощи в 21:00 часа щабът на адвокат Илко Стоянов обяви победа, позовавайки се на данните от своите представители в секционните комисии:

"Ще бъда диалогичен кмет и това, което съм обещал най-вече - ще бъда почтен. Заложих изцяло на позитивното, на новото, на диалога, на разума", коментира Илко Стоянов, цитиран от БНР.

Малко преди полунощ Общинската избирателна комисия обяви и финалните резултати - кандидатът на "Има такъв народ“ събра 56.08 процента, а независимият Румен Томов - 40.78 на сто.

Досегашният градоначалник, който управлява община Благоевград 19 месеца, заяви, че приема резултата, но се усъмни в почтеността на вота.

"Имаше много сигнали за купуване на гласове, ние сме се обърнали към органите на реда. Ако избирателната активност беше по-висока, може би нямаше да се получи този резултат", заяви Румен Томов.

Промяната се оказа подмяна. "Има такъв народ" (ИТН) и "Изправи се! Мутри вън!" се прегърнаха с ГЕРБ в Благоевград. Това написа лидерът на БСП Корнелия Нинова във Facebook.

Късно снощи стана ясен резултатът от балотажа за кметското място в града. Илко Стоянов от ИТН победи подкрепения от БСП бивш кмет Румен Томов.

“Благодаря на всички, които работиха за нашия кандидат в Благоевград - Румен Томов и на всички, които го подкрепиха. Както предупредихме, промяната се оказа подмяна.

ИТН и "Изправи се. Мутри вън!" се прегърнаха с ГЕРБ в Благоевград и заедно избраха бившия им заместник-кмет за градоначалник. Вместо да "изчегъртат " модела, го връщат на власт. Ние продължаваме последователно и  принципно да се борим с този модел за истинска промяна.“, пише Нинова.

Данните при сто процента приети протоколи на секционните избирателни комисии в ОИК - Благоевград, сочат, че за Илко Стоянов са гласували 55.80 процента или 10 406 избиратели. Втори остава досегашният кмет на общината Румен Томов с 40.93 процента, а гласа си за него са дали 7632 избиратели. Малко над 600 избиратели са отбелязали "Не подкрепям никого".

Илко Стоянов бе издигнат за кандидат за кмет на частичните избори в Благоевград от партия "Има такъв народ". По време на кампанията подкрепа за него заявиха и от "Изправи се! Мутри вън!".

Коментари

Новини Варна