IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
България
09:00 | 8 юли 2021
Обновен: 05:41 | 24 април 2024

Брутална кражба в болница: Свиха тръба, снабдяваща пациенти с кислород

Случката постави над 100 души в пряка опасност

По материала работи: Слав Велев
Брутална кражба в болница: Свиха тръба, снабдяваща пациенти с кислород

Кадър: Bulgaria ON AIR

Кражба на медна тръба, снабдяваща болницата в Ямбол с кислород, постави над 100 пациенти в пряка опасност. Това не е първият опит за кражба на част от инсталацията и затова от лечебното заведение вече обмислят поставянето на камери и жива охрана, предаде Bulgaria ON AIR.

Крадците отрязват 3 метра от медната тръба, която захранва целия хирургичен корпус и отделението по анестезиология и реанимация в болницата в Ямбол. Силният шум буди пациентите, а медицинският персонал задейства авариен протокол.

"Да посегнеш на кислородната животоспасяваща инсталация?! Не ми се иска да мислим в друга посока - какво би могло да се случи при изтичането на кислород и нещо възпалително", каза  зам.-директорът на МБАЛ "Св. Пантелеймон" в Ямбол д-р Валенитин Вълчев.

Оказва се, че това не е първият случай, в който се краде тръба от системата за кислород на болницата.

Високото налягане по тръбите е могло да убие крадците, казват експерти. Липсата на кислород или евентуална експлозия застрашават и пациенти, и персонала в болницата.   

"Това е престъпление и вярвам, че институциите ще открият и накажат тези лица както повелява законът", настоя д-р Вълчев.

Системата вече работи, но за случая сигнали са изпратени до ДАНС, криминална полиция и прокуратурата.

На най-рисковите места ще бъдат поставени камери. Съдействие по охрана е потърсено и от общинската полиция.

Вижте повече в репортажа на Иван Кънчев.

Коментари

Новини Варна