IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
България
10:30 | 9 юли 2021
Обновен: 11:22 | 28 март 2024

България e готова за инвестиции в човешки капитал

Президентът се срещна с представители на “Amazon” и „Google“

По материала работи: Слав Велев
България e готова за инвестиции в човешки капитал

Снимка: Президентството

България е готова да насърчи компаниите, които инвестират в развитието на човешкия капитал, да разширят своето присъствие в страната. Това заяви президентът Румен Радев, който проведе срещи с представители на технологичните гиганти “Amazon” и „Google“, съобщи прессекретариатът на държавния глава. Двете компании, са сред над 400-те участници в международния бизнес форум, който се провежда в рамките на Инициативата „Три морета“.
 
Ежегодно български младежи заемат призови места на международните олимпиади по математика, физика и компютърна лингвистика и страната ни има за цел да развие среда, в която те да реализират своя талант, посочи президентът.


Румен Радев отбеляза и утвърждаването на България като „столица” на информационните технологии в Югоизточна Европа, както и като една от водещите дестинации за развитие на новостартиращи компании, което се оценява от инвеститорите.

Представителите на “Amazon” и „Google“  поздравиха  българския президент за включването на научната и образователната свързаност към приоритетите на Инициативата „Три морета“ и изразиха интерес към развитие на общи проекти.

Платформите на „Google”, използвани за организацията на дистанционно обучение в средните училища поради пандемията, вече са доказали своята практичност и отговарят на целите на Инициативата, посочиха от компанията.

Дигитализацията на икономиката винаги води до добавена стойност и нови работни места, бе подчертано още на срещата. Обща бе и позицията, че без научна и образователна кохезия в Европа не може да се развива съвременна инфраструктура в региона, нито да се постигне реално социално и икономическо сближаване в Европейския съюз.

Коментари

Новини Варна