IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 15°
България
15:15 | 9 юли 2021
Обновен: 11:35 | 28 април 2024

JTN: 64% от българите подкрепят машинното гласуване

Само 7% от анкетираните са са твърдо против въвеждането му, а 29% са на неутрална позиция

По материала работи: Слав Велев
JTN: 64% от българите подкрепят машинното гласуване

Aгенция за онлайн маркетингови проучвания JTN проведе национално-представително проучване в периода 01-04 юли за тенденциите в нагласите на българите дни преди изборите и оценката им за работата на служебното правителство.

Ще гласуват ли българите и промениха ли се нагласите им спрямо последните избори?

Декларираната активност (56%) е с 4% по-висока от тази, засечена от проучване на JTN малко преди предишните избори. 35% от анкетираните, които са посочили, че няма да гласуват, изтъкват като причина убеждението си, че изборите няма да променят нищо, а 32% не подкрепят нито една от партиите. 12% със сигурност няма да гласуват, а 10% вероятно няма да упражнят правото си на глас в изборния ден. 67% от запитаните споделят, че вече са направили своя избор за партия или коалиция, 22% се колебаят между два варианта, а 11% не са решили за кого ще гласуват.

Резулттати недвусмислено показват, че анкетираните подкрепят машинното гласуване. 62% са посочили, че гледат на него като на една от мерките, които гарантират честността на вота, а 61% заявяват, че не смятат, че то ще затрудни провеждането на изборите.

Как българите виждат промяната и как оценяват работата на служебното правителство?

Резултатите показват, че 53% дават положителна оценка на дейността и мерките, които служебното правителство предприема. Хората между 18-34 години са по-сдържани с подкрепа от около 45%, докато при по-възрастните над 55 години, тя е над 63% .

От действията на служебното правителство умерено позитивна подкрепа (51%) получават мерките спрямо предполагаеми икономически злоупотреби и разкритията за евентуални злоупотреби в здравната каса (НЗОК). Прави впечатление, че анкетираните до 45 годишна възраст са по-умерени в подкрепата си за отделни инициативи на служебното правителство, тъй като ги виждат като временни и към момента няма яснота как и дали биха се продължитли и след изборите от следващото правителство.

По отношение на управлението на мерките, свързани с извънредната епидемиологична обстановка и кампанията по ваксинация за борба с COVID 19, служебното правителство получава слаба подкрепа (39%), около 2/3 от анкетираните по-скоро смятат, че служебното правителство не се е справило. За сравнение, по данни на JTN доверието в Националния Оперативен Щаб бешe трайно межди 60% и 65%.

Проучването е проведено сред 600 мъже и жени на възраст 18-74 години, балансирани, спрямо национална представителна извадка по пол, възраст, местожителство и размер на населеното място и се реализира със собствени средства на агенция JTN. Теренната работа е била в периода 01-04 юли, с онлайн потребителски панел JTN Panel, по методологията CAWI (Computer Assisted Web Interviewing). Всички набрани данни са верифицираци с технологично-аналитичния метод Field Detective, собствена разработка на JTN и водеща система в сферата на CAWI проучванията.

ЗА JTN

От  2007 г. JTN предлага на клиентите си комбинация от персонализирани решения,  експертни познания и постоянно усъвършенстващи се процедури за качество на данните, гарантирано от патентовани технологии. През 2020г. JTN разшири продуктовата си гама като част от цялостната актуализация на идентичността на компанията и отражение на непрекъснатите усилия да предоставя най-доброто в света на технологиите, които активно слушат потребителския глас и предоставят полезни изводи на бизнеса.

Коментари

Новини Варна