IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 16°
България
16:50 | 9 юли 2021
Обновен: 21:06 | 14 май 2024

Ясеновите дървета съхнат в цяла Североизточна България

Полезащитните пояси в Добруджа изчезват

По материала работи: Слав Велев
Ясеновите дървета съхнат в цяла Североизточна България

Снимка: Добруджанска трибуна

Ясеновите дървета съхнат в цяла в Североизточна България. Те са основата на полезащитните пояси в Добруджа - съоръжения, застрашени от изчезване, ако не се вземат спешно мерки. Процесът според специалистите е необратим, което налага да се пристъпи към реконструкцията им и залесяване с по-устойчиви видове, информират от Североизточното държавно предприятие.

От миналата година учени и лесовъди наблюдават увредените пояси и взимат проби от тях. Според специалистите причините за съхненето са комплексни и е време да се вземат по-ефикасни мерки, предаде Радио Варна.

При пробовземането са установени два вида корояди и други вредители, като до две седмици ще приключи изследването на последните взети проби и тогава учените ще обявят окончателно всички патогени и вредители, които унищожават едни от най-важните полезащитни съоръжения в Североизтока. Част от пробите ще бъдат изпратени за анализ в лаборатории и зад граница.

Очаква се още този месец с проблема да бъде запознато и ръководството на Изпълнителната агенция по горите.

Част от поясите ще бъдат възстановени със средства по проектите „Земите и горите на орела“ и „Горите на Североизтока“.

Подробности чуйте в репортажа на Мая Щърбанова

Коментари

Новини Варна