IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 14°
България
12:58 | 30 май 2014
Обновен: 02:18 | 17 април 2024

Oбезопасяват част от неохраняемите плажове

Oбезопасяват част от неохраняемите плажове

По материала работи: Златина Добрева
Oбезопасяват част от неохраняемите плажове

Новата политика, която аз лично декларирах при встъпването ми на поста като министър, беше уеднаквяването на режима на отдаване на морските плажове. Начинът е концесия, след провеждане на прозрачни открити процедури. През октомври и ноември ще обявим процедури за концесиониране на плажовете, на които концесионните договори изтичат или които сега са отдадени под наем само за лятото, както и на такива, които в момента не се стопанисват, обяви министърът на регионалното развитие Десислава Терзиева. Когато един инвеститор има дългосрочен ангажимент той инвестира в облагородяването и опазването на ивицата, обясни Терзиева и допълни, че с последните промени в Закона за устройство на Черноморското крайбрежие /ЗУЧК/ става възможно отдаването и на части от морския плаж. Новото е, че вече големите плажни ивици можем да ги отделяме на по-малки обособени плажове. Досега един от основните проблеми беше, че не се явяваха заявители за концесия, защото големите плажове изискват много големи концесионни такси и нямаше икономическа изгода и възвръщаемост. Надявам се промените да доведат до повишаване на интереса към плажове, към които в момента не е имало, допълни регионалният министър.
На този етап на концесия са дадени само плажовете към които има инвеститорски интерес, останалите години наред имат проблем с обезопасяването, а част от тях са посещаеми. Просто държавата нямаше как да осигурява водното спасяване поради липса на законов регламент. С измененията на ЗУЧК вече имаме такава възможност, информира министърът.
Броят на неохраняемите плажове е 83. Областните управители на Добрич, Варна и Бургас трябва да предложат кои от тях да се обезопасят с по 1-2 поста през юли и август. Съвместно с кметовете по места те трябва да идентифицират посещаемите места, разясни Терзиева. Областните управители трябва да предоставят в МРР схема с обозначени участъци, които ще бъдат обезопасени. Тази схема се одобрява от министъра на регионалното развитие. Според Терзиева приоритетно ще се обезопасяват градските плажове и тези с по-висока посещаемост, до които има възможност за достъп на линейка. Достъпът до тези плажове ще бъде свободен. На неохраняемите плажове ще бъдат поставяни предупредителни табели.
Действащите концесионни договори са 58, а договорите за отдаване под наем – 39. Приходите за 2013 г. са около 14 млн. лв., а прогнозните за 2014 г. са за 16 млн. лв. Увеличението от 2 млн. лв. е заради сключените нови договори за отдаване под наем на морски плажове, които през миналия сезон 2013 са били неохраняеми като „Иканталъка 2”, „Чайка-север”, „Червенка”, „Созопол-Буджака” и „Каваците-север“.
50% от приходите от договори за концесия и наем остават за общините, на чиято територия е плажа. Те са за благоустрояване на прилежащите територии на морските плажове, осигуряване на транспортни връзки с местни пътища, както и пешеходни и велосипедни алеи до плажовете. Също и за поставяне на предупредителни табели и санитарно-хигиенно поддържане на неохраняемите плажове на територията на съответната община. Почистване и извозване на отпадъците от морските плажове, обявени за неохраняеми.
Останалите 50% от приходите отиват в държавния бюджет. Съгласно промените в ЗУЧК от тях 10% се разпределят на областните управители на Добрич, Варна и Бургас. Средствата може да се разходват по няколко направления: обезпечаване на водно спасяване на неохраняемите плажове, съгласно схема, предложена от областния управител и одобрена от министъра на регионалното развитие; поставяне на предупредителни табели; санитарно-хигиенно поддържане на неохраняемите плажове на територията на съответна община в областта, за чиито плажове няма сключен никакъв договор за концесия или наем.
Министърът бе категорична, че и тази година ще има засилен контрол от страна на МРР върху изпълнението на ангажиментите от страна на наемателите и концесионерите. Утвърден е графикът за извършване на проверки.

Коментари

Новини Варна