IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 19°
България
10:20 | 12 юли 2021
Обновен: 18:41 | 25 април 2024

Екостикерите влизат в сила от днес - какво трябва да знаем?

Сертификатът има пет категории

По материала работи: Слав Велев
Екостикерите влизат в сила от днес - какво трябва да знаем?

От днес влиза в сила Наредба 32, според която на всички леки автомобили в България ще се поставят новите екостикери. Те ще се залепят на предния прозорец и ще отразяват екологичната категория на автомобила и нивото на вредните емисии, припомня Иван Барбов за Радио Варна

Екостикерът ще има пет категории, като най-високата - пета група ще включва електрически и хибридни автомобили, които не замърсяват околната среда.Останалите ще бъдат групирани от "четвърта" до "първа" категория в зависимост от датата на първа регистрация, определения от производителя екостандарт и измерванията по време на техническия преглед. 

Самото измерване ще се извърша чрез специализирана система на пунктовете за годишни технически прегледи. 

"Ако автомобилът е на бензин и на газ, ще се измерват нивата на вредните емисии и на двата вида гориво", каза за "Радио Варна" Диан Драганов, председател на Съюза на българските автомобилисти - клон Варна. 

"Друга новост е, че ще се снима и номера на рамата на автомобила. Това ще усложни нещата, тъй като този номер е на различно място във всяко превозно средство", допълни Драганов. 

Екостикерите ще оскъпят техническия преглед с между 5 и 8 лева. 

Новите екостикери предизвикаха разнопосочни мнения и сред шофьорите.

Чуйте повече в репортажа на Иван Барбов 

Коментари

kilolaina ( преди 2 години )
Половината квартали се отопляват на въглища, а *** махали горят автомобилни гуми през зимата. И после ще ми забранят да си карам старата кола!?!? Поредната схема за доене на нормалните данъкоплатци!
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
rate down comment 0 rate up comment 0
Новини Варна