IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 11°
България
15:45 | 12 юли 2021
Обновен: 01:14 | 12 май 2024

Няма да има кадри в туризма след пандемията

Трябва да се мисли в перспектива

По материала работи: Слав Велев
Няма да има кадри в туризма след пандемията

Голям отлив на кадри се очаква до 2 години в туризма. Такава прогноза прави Илин Димитров, председател на Варненската туристическа камара, предаде Радио Варна.

Според него за туризма трябва да се мисли в перспектива, за подобряване на стратегията - облекчаване на визовия режим, ясен регламент и стандарт за работа на бранша при определени нива на заболеваемост, образование, което да произвежда кадри.

Когато се възстанови бизнесът след 2 години ударно, ще се отвори такава голяма дупка, която няма да можем да запълним. Туризмът ще се възстанови, той е еластичен, но тогава няма да има управители, няма да има сервитьори, няма да има бармани, предупреждава той.

Според него отливът на желаещи да работят в сектора е обвързан и с отлива на желаещи да се обучават по специалности, свързани с туризма.

Той коментира, че те трябва да си върнат имиджа. Като безумие определи и рейтинга на професионалните направления, свързани с туризма в Националната карта за висшето образование, според която туризмът е определен като неперспективен сектор, което може да доведе до намаляване на приема и ограничаване на държавната субсидия.

Това е безумие в район като Варна. Спирайки желаещите да се учат, ние погребваме един бранш.

Димитров коментира ,че през септември от Икономическия университет ще организират кръгла маса за решението на Министерството на здравеопазването за създаването на зони, в различен цвят, свързани с безопасността на държавите за туристите по отношение на пандемията, както и липсата на стандарти за отваряне и затваряне на различните бизнеси, съобразно нивото на заболеваемост. Според него, това създава несигурност и липса на предвидимост, което отблъсква потенциалните туристи, решили да пътуват у нас.

Подробностите чуйте в интервюто на Даниела Стойнова с Илин Димитров

Коментари

Новини Варна