IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 13°
България
08:30 | 13 юли 2021
Обновен: 15:11 | 1 май 2024

13 юли - черна дата в историята на България

Денят е изключително важен за всички християни

По материала работи: Слав Велев
13 юли - черна дата в историята на България

13 юли е черна дата в историята на България. На днешната дата се е случила една от най-значимите на национални катастрофи в страната – подписването на Берлинския мирен договор. Тогава страната губи територия колкото днешна Хърватия, като България се оказва единствената ощетена държава на Балканите от този конгрес. Договорът се състои от 64 члена, които анулират клаузите на Санстефанския мирен договор между Русия и Султана. Първите 12 члена на договора се отнасят за Княжество България. Берлинският договор в общи линии запазва статута на Българското княжество, предвиден от Санстефанския договор, но намалява неколкократно територията му, като я ограничава до земите между р. Дунав и Стара планина, заедно с тогавашния софийски санджак. 

Денят  13 юли е изключително важен за всички християни. Той е свързан с връзката на най-великите събития в християнството. Всички са чували за вестителя Свети арх. Гавриил, който е предавал най-важните съобщения от Всевишния. Свети арх. Гавраил почитаме още на 26 март, в пряка връзка с празника Благовещение. Тогава и днес имен ден празнуват Гаврил , Гавраил , Гаро, Гальо,  Гаврила, Гарвилка, Габриел, Габриела , Габи .
 

Коментари

Новини Варна